Υλικά
Mισό μικρό χταπόδι ή 2-3 κουκούλες χταποδιού (500 γρ.)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πιπέρι κόκκους
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
διάφορα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, βασιλικό)
1 κρεμμύδι μεγάλο φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
ξύσμα από 3 λάιμ
χυμό από 1 λάιμ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη (50 γρ. περίπου)
1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
πιπέρι
αλάτι
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. ταχίνι
3 κ.σ. νερό
αλάτι
πιπέρι
χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
⦁ Αρχικά, αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.
⦁ Ρίχνουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με κόκκους πιπέρι, φύλλα δάφνης και ξύδι.
⦁ Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι μας.
⦁ Μόλις βράσουμε, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι και το χοντροκόβουμε.
⦁ Ρίχνουμε το χταπόδι σ ’ένα μπολ και προσθέτουμε τα αρωματικά μας (δυόσμο, άνηθο, βασιλικό). Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμύδι και προσθέτουμε ξύσμα από 3 λάιμ και χυμό από 1. Ανακατεύουμε.
⦁ Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αυγό και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
⦁ Ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
⦁ Στη συνέχεια, βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
⦁ Ρίχνουμε αλεύρι σ’ένα ταψί και φτιάχνουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια με το μείγμα χταποδιού. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, πάνω στο αλεύρι.
⦁ Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σ’ένα τηγάνι για να σοτάρουμε τα κεφτεδάκια.
⦁ Αφού τα σοτάρουμε, τα βάζουμε σ’ένα ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Tip: Mπορείτε να τους κρατήσετε στην κατάψυξη παναρισμένους μόνο για 1 μήνα
Για τη σάλτσα
⦁ Ρίχνουμε 2 κ.σ. ταχίνι σ’ενα μπολάκι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό και αραιώνουμε καλά.
⦁ Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό από ½ λεμόνι
⦁ Σερβίρουμε!
πηγή: akispetretzikis.com