Χταποδοκεφτέδες του Άκη Πετρετζίκη

1493

Υλικά

Mισό μικρό χταπόδι ή 2-3 κουκούλες χταποδιού (500 γρ.)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πιπέρι κόκκους
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
διάφορα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, βασιλικό)
1 κρεμμύδι μεγάλο φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
ξύσμα από 3 λάιμ
χυμό από 1 λάιμ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη (50 γρ. περίπου)
1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
πιπέρι
αλάτι

Για τη σάλτσα

2 κ.σ. ταχίνι
3 κ.σ. νερό
αλάτι
πιπέρι
χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

⦁ Αρχικά, αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.

⦁ Ρίχνουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με κόκκους πιπέρι, φύλλα δάφνης και ξύδι.

⦁ Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι μας.

⦁ Μόλις βράσουμε, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι και το χοντροκόβουμε.

⦁ Ρίχνουμε το χταπόδι σ ’ένα μπολ και προσθέτουμε τα αρωματικά μας (δυόσμο, άνηθο, βασιλικό). Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμύδι και προσθέτουμε ξύσμα από 3 λάιμ και χυμό από 1. Ανακατεύουμε.

⦁ Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αυγό και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

⦁ Ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

⦁ Στη συνέχεια, βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.

⦁ Ρίχνουμε αλεύρι σ’ένα ταψί και φτιάχνουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια με το μείγμα χταποδιού. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, πάνω στο αλεύρι.

⦁ Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σ’ένα τηγάνι για να σοτάρουμε τα κεφτεδάκια.

⦁ Αφού τα σοτάρουμε, τα βάζουμε σ’ένα ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Tip: Mπορείτε να τους κρατήσετε στην κατάψυξη παναρισμένους μόνο για 1 μήνα

Για τη σάλτσα

⦁ Ρίχνουμε 2 κ.σ. ταχίνι σ’ενα μπολάκι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό και αραιώνουμε καλά.

⦁ Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό από ½ λεμόνι

⦁ Σερβίρουμε!

 

πηγή: akispetretzikis.com