Υλικά
300γρ. θαλασσινά της επιλογής σας (κυδώνια, μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
800 ml ζωμός λαχανικών
225 γρ. ρύζι για ριζότο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
ελαιόλαδο
50 γρ. φυτικό βούτυρο
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά όλα τα θαλασσινά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μέτρια θερμοκρασία και σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8-10 λεπτά.
Παράλληλα ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Αφήνουμε να «κάψει» καλά μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και το κρασί.
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα κυδώνια και τα μύδια (όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε).
Μόλις ανοίξουν, μεταφέρουμε τον ζωμό των θαλασσινών από την κατσαρόλα στον υπόλοιπο ζωμό, ενώ τα θαλασσινά σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία, ρίχνουμε αρκετό ζωμό στο ρύζι ώστε να το καλύψει και ανακατεύουμε συνέχεια.
Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει το ρύζι (περίπου 15-20 λεπτά).
Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, τα θαλασσινά, τον μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο για 1-2 λεπτά να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε αμέσως.
*Το ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδες.
πηγή: orthodoxplanet.gr