Ψητό κοτόπουλο & τέλεια μαρινάδα με μουστάρδα

1734

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο ενάμιση κιλό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4-5 κλαδάκια φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη – θυμάρι – δεντρολίβανο)
  • 2 φέτες μπέικον
  • 1/3 φλ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
  • 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για το ψητό κοτόπουλο. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά και το μπέικον. Λιώνουμε το σκόρδο με το αλάτι. Σε μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το γιαούρτι, το μπέικον, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες. Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες και το πορτοκάλι.

Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί. Βγάζουμε το κόκαλο γιάντες από τη βάση του λαιμού (θα βοηθήσει αργότερα, στο να μεριδοποιήσουμε σωστά το ψητό κοτόπουλο).

Για να τραβήξει περισσότερες μυρωδιές και να γίνει το ψήτο κοτόπουλο λουκούμι

Τραβάμε το δέρμα από την πλευρά του λαιμού ώστε να φανεί το μισό στήθος. Με το χέρι σπρώχνουμε κάτω από την πέτσα, και γεμίζουμε με το μείγμα μουστάρδας. Τραβάμε το δέρμα και σκεπάζουμε το πουλερικό.

Αφήνουμε να μείνει όσο περισσότερο μπορούμε (έως 24 ώρες).

Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και τη γεμίζουμε με φέτες κρεμμύδι, λεμόνι, πορτοκάλι. Δένουμε το πουλερικό. Το αλείφουμε με λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε τον χυμό και το βαλσαμικό ξίδι.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς C αντιστάσεις. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για 25 λεπτά, να ροδίσει καλά.

Πηγή: argiro