Σάλος με την απαγόρευση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

977

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό. Ο στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, να μην αδικούνται μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα για προορισμούς εκτός Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο αποφάσισε ότι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Σημειώνει όμως, ότι εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας σε διευκρινιστική του εγκύκλιο, υπογραμμίζει ότι
για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα, δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού.

Για τις μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή το υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι οι μετακινήσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στην υπουργική απόφαση για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ περί προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

– εκπαιδευτικές ανταλλαγές
– αδελφοποιήσεις σχολείων
– για εκπαιδευτικά προγράμματα
– για προγράμματα διεθνών οργανισμών – για συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες
– για προσκλήσεις από σχολεία της ομογένειας

Οι αντιδράσεις:

«Όταν περιορίζεις το δικαίωμα των μαθητών να επισκεφτούν περιοχές του εξωτερικού, το μυαλό του ιστορικού πηγαίνει στην ξενηλασία της Αρχαίας Σπάρτης, όπου δεν επιτρεπόταν να μπει κάποιος ξένος ή να βγει από την περιοχή Σπαρτιάτης», αναφέρει στο in.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης με αφορμή το «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Παιδείας στις σχολικές εκδρομές του εξωτερικού.

«Η πρώτη μου παρατήρηση είναι πως ότι σπέρνεις στο ελληνικό σχολείο, το θερίζεις στην αυριανή κοινωνία. Σ΄ ένα ελεύθερο ανοικτό δημοκρατικό σύστημα, οι απαγορεύσεις είναι λίγες», τονίζει ο κ. Κυραϊλίδης για να προσθέσει. « Σ΄ ένα καθεστωτικό και ιδεοληπτικό κράτος, μας έχει δείξει η εμπειρία ότι οι απαγορεύσεις είναι πολλές».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, υποστηρίζει ακόμη πως αν θέλουμε τα παιδιά να μην γίνουν ρατσιστές, «πρέπει να τα βοηθήσουμε να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς». Με αυτή την απαγόρευση, καταλήγει ο κ. Κυραϊλίδης, αυτοεγκλωβιζόμαστε στη μίζερη πραγματικότητα της Ελλάδας και στερούμε ερεθισμάτων από τους αυριανούς πολίτες».

Την αντίδρασή στο θέμα με τις σχολικές εκδρομές κατέγραψαν μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας. «Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή και απομονωμένη. Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτή και σίγουρη για την εαυτό της, πρωταγωνίστρια», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ενημερωτικά πάντως ακόμα και στην ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.