Οι παγίδες της νέας φορολογικής δήλωσης – Αφορολόγητο και φιλοξενούμενοι

872

Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το περασμένο έτος και η οποία θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου.

Το νέο έντυπο Ε1 έχει δύο βασικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν και παγίδα για τους φορολογουμένους. Η πρώτη αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες επί της ουσίας διαμορφώνουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η δεύτερη αφορά τους φιλοξενουμένους. Συγκεκριμένα, φέτος οι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώσουν τον νέο κωδικό που έχει προστεθεί στο έντυπο και από τους οποίους ζητείται να δηλώσουν στην εφορία εάν φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Όπως προκύπτει από το έντυπο που αναμένεται να αναρτηθεί τις προσεχείς μέρες στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:
Κωδικοί 049-050. Είναι οι κωδικοί για τις αποδείξεις οι οποίοι έμειναν ανενεργοί τα προηγούμενα χρόνια. Έπειτα από δύο χρόνια ενεργοποιούνται και θα περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με «πλαστικό χρήμα» και εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636-9.550 ευρώ.

Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης.

Οπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα στείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να «φορτωθούν» στο Taxisnet. Οπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι. Δηλαδή, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Και αυτό, καθώς ορισμένες συναλλαγές (μεταφορές χρημάτων) που έγιναν απευθείας σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες. Το πρόβλημα μη συνυπολογισμού διάφορων συναλλαγών, έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι γιατροί ή υδραυλικοί για παράδειγμα δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικούς λογαριασμούς. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά που αποστέλλουν κάθε μήνα οι τράπεζες.

Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2017 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων όπου υπάρχουν «ελλείψεις» αποδείξεων ο ένας μπορεί να συμπληρώσει του άλλου.

Κωδικοί 051-052. Οι κωδικοί αυτοί καταργήθηκαν. Στο φετινό έντυπο οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους  κωδικούς 051-052 στους οποίους μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Oι κωδικοί για τους φιλοξενούμενους

Δύο νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 έρχονται να δημιουργήσουν αναστάτωση και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν γρίφο για τους φορολογουμένους. Πρόκειται για τους νέους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Οι κωδικοί αυτοί στόχο έχουν να αποκαλύψουν εικονική φιλοξενία αλλά και να βοηθήσουν τις Αρχές όταν αποφασίσουν να διανείμουν μερίσματα. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποκαλύφθηκε ότι 1,95 εκατ. φορολογούμενοι είναι φιλοξενούμενοι. Επί της ουσίας, με την αποκάλυψη αυτή δημιουργήθηκαν δύο προβλήματα.

Πρώτον, βρέθηκαν εικονικοί φιλοξενούμενοι για να γλιτώσουν τεκμήρια. Δεύτερον, ενώ κάποιοι δικαιούνταν το μέρισμα το έχασαν, καθώς η διάταξη ή ένα από τα κριτήρια του νόμου προέβλεπε ότι για τη χορήγηση του μερίσματος συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων των μελών του νοικοκυριού, συνεπώς και των φιλοξενουμένων είτε αυτοί ήταν εικονικοί ή πραγματικοί.

Πλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω). Με τον τρόπο αυτό, η εφορία επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας.

Όπως αναφέρουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αρκετοί φορολογούμενοι εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν:

• Τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1 δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης.
• Τον φόρο από εισοδήματα ενοικίων. Αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να έχουν ως φιλοξενουμένους τους ενοικιαστές για να αποφύγουν τον φόρο που υπολογίζεται με συντελεστές από 15% έως και 45%.

Πηγή: Η Καθημερινή