Στέφανος Χανδακάς

3352

Ο Στέφανος Χανδακάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου έλαβε και τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό «Άριστα». Είναι μαιευτήρας – γυναικολόγος , με εκπαίδευση στην Αγγλία και στην Αμερική και εξειδίκευση στη λαπαροσκόπηση και ρομποτική χειρουργική και την υπογονιμότητα. Επίσης σπούδασε στο Λονδίνο, στο Imperial College, διοίκηση ιατρικών επιχειρήσεων και πήρε το τίτλο ΜΒΑ το 2002.
Υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές μαιευτικής γυναικολογίας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας από το 1998 έως 2005 (consultant NHS). Από το 2005-2010 ήταν Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει εκατοντάδες εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ομιλίες σε τοπικά και διεθνή συνέδρια αλλά και τη συμμετοχή του γιατρού στη συγγραφή μεγάλου αριθμού βιβλίων ιατρικού και επιστημονικού περιεχομένου. Σήμερα, αποτελεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου «Μητέρα» , του ομίλου «Υγεία».
Yπήρξε αθλητής της Ολυμπιακής Ομάδος Ιστιοπλοΐας το 1996 αλλά και μέλος της Εθνικής Ομάδος για δέκα έτη, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω της ΜΚΟ «Ομάδα Αιγαίου», συμμετέχοντας στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στα ακριτικά νησιά.
Το 2015 προχώρησε στην ίδρυση της HOPEgenesis, της μοναδικής αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στην Ελλάδα που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα της υπογεννητικότητας. Βασικός στόχος της είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας να ταξιδεύουν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. Όραμα του οργανισμού είναι η ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής της HOPEgenesis, Στέφανος Χανδακάς, καθώς και τα επιλεγμένα μέλη της οργάνωσης , που εθελοντικά παρέχουν τις υπηρεσίες τους, διαθέτουν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας ειδικά σε ακριτικές περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η HOPEgenesis έχει υιοθετήσει, μέχρι στιγμής, 27 ακριτικά νησιά και σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμά της ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν οξύτατο θέμα υπογεννητικότητας. Μέσα σε 12 μήνες λειτουργίας έχει καταφέρει να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων. Τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως η αύξηση των γεννήσεων που έχει παρατηρηθεί σε αυτές τις περιοχές, είναι της τάξεως των 2500 %, μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα της HOPEgenesis.