Η σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στον τουρισμό, η παροχή ευκαιριών καινοτομίας και η προετοιμασία του τομέα για το μέλλον της εργασίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2018, που φέτος θα εορταστεί στη Βουδαπέστη (27 Σεπτεμβρίου 2018).
Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (WTD), που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (WTD), που έχει τον τίτλο, “ Tourism and the Digital Transformation”, (Τουρισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός), εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στον τουρισμό από τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι τα μεγάλα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και οι ψηφιακές πλατφόρμες.
“Η αξιοποίηση της καινοτομίας και της ψηφιακής εξέλιξης παρέχει στον τουρισμό ευκαιρίες για βελτίωση της συμμετοχής, της ενδυνάμωσης της τοπικής κοινότητας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων,” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι. Ο επίσημος εορτασμός της WTD θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, μιας χώρα που έχει σταθερή ανάπτυξη του τουρισμού, υποστηριζόμενη από συνεχή πολιτική στήριξη και δέσμευση για το ψηφιακό μέλλον. Την ίδια στιγμή άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο.
Ελλάδα: ρεκόρ αφίξεων
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα σε μια τροχιά συνεχούς ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, με αφίξεις που για το 2018 εκτιμάται ότι θα περάσουν τα 32 εκατομμύρια. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων (Fedhatta) Λύσανδρος Τσιλίδης είχε σημειώσει ότι “δεν είναι συγκυριακή η άνοδος της Ελλάδας στον τουρισμό και παρά το γεγονός, ότι όλες οι ανταγωνιστικές χώρες έχουν επιστρέψει σε θετικά πρόσημα, η χώρα μας εξακολουθεί να αυξάνει τα τουριστικά της μερίδια, οπότε και φέτος θα είναι πρωταθλήτρια”.
“Η Ελλάδα πλέον σταθεροποιήθηκε και οι ξένοι δεν έρχονται τυχαία. Η Ελλάδα είναι ένα ωραίο οικόπεδο και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά”, είχε τονίσει ο κ. Τσιλίδης.
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, είχε αναφέρει ότι στα οκτώ χρόνια της κρίσης, τα έσοδα που εισέρρευσαν στη χώρα από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, (άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις), αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
“Το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες. Ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016. Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ, από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017”. Τέλος εκτιμάται ότι ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ