Άτυπος καταυλισμός για δεύτερο βράδυ στα Διαβατά

790

Το «φάντασμα» της Ειδομένης πλανάται πάνω από τα Διαβατά καθώς οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται έξω από την δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου  διανυκτέρευσαν για δεύτερο βράδυ στην ύπαιθρο.

Ένα fake news τους οδήγησε μακριά από τις δομές όπου οι περισσότεροι φιλοξενούνταν και σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για να πειστούν να αποχωρήσουν έχουν πέσει στο κενό.

Προκειμένου να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές με κλαδιά, χαρτόνια και οτιδήποτε άλλο βρουν ενώ αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν διαθέτουν καν κατάλυμα για να κοιμηθούν. Η εικόνα πλέον θυμίζει την Ειδομένη ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός φοβούμενες πιθανή νέα απόπειρα εκ μέρους των μεταναστών να σπάσουν τον κλοιό που από  την Πέμπτη έχει στηθεί απέναντι από τον άτυπο καταυλισμό.

 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στο ερώτημα πώς θα πεισθούν οι μετανάστες να γυρίσουν πίσω στις δομές σχολίασε πως έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, ενώ ανέφερε ότι αυτό που κάνουν είναι παράτυπο. Ο Δημήτρης Βίτσας απέδωσε την αναστάτωση σε παραπληροφόρηση από διακινητές. Συγκεκριμένα είπε ότι μέσω των σόσιαλ μίντια διακινήθηκε η είδηση πως επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα διαμηνύουν ότι το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να  αφεθεί στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού.

Νέα ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής οι συγκεντρωθέντες μετανάστες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι ενώ ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος» στα γύρω χωράφια.

Από την Πέμπτη έξω από τη δομή στα Διαβατά έχουν κατασκηνώσει εκατοντάδες πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στην Ειδομένη και έπειτα στα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ψεύτικο κάλεσμα οδήγησε σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν ως αποτέλεσμα μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής νέα ένταση όταν μια ομάδα περίπου 40 γυναικών, μαζί με μικρά παιδιά, επιχείρησε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, ήθελαν να υποδεχτούν μέλη της οικογένειάς τους που ερχόντουσαν ωστόσο τα ΜΑΤ έστησαν μπλόκο και δεν τους άφησαν να περάσουν.

Ακολούθησε νέα ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας, με τους πρώτους να εξαπολύουν επίθεση εναντίων των ανδρών των ΜΑΤ και τους δεύτερους να τους απωθούν. Λίγα λεπτά αργότερα και πάλι η ίδια ομάδα γυναικών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και απωθήθηκε εκ νέου.

“Ο υποκινούμενος παροξυσμός ομάδων προσφύγων, όσο κι αν επιδιώκεται να υποτιμηθεί, αναδεικνύει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί. Το προσφυγικό ζήτημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, η οποία ανά πάσα στιγμή και με μικρές αφορμές μπορεί να εκραγεί”, τονίζει σε ανακοίνωσή τη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με φόντο τα όσα διαδραματίζονται από χθες στα Διαβατά.

“Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συναινέσουν μεταξύ τους και να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κατάστασης. Εδώ και καιρό δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική εξέλιξη για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Κατά συνέπεια, οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εισέλθει στην επικράτεια ζουν σε κατάσταση αναμονής, ενώ παράλληλα, πολλές ομάδες μεταναστών στην Θεσσαλονίκη δρουν παραβατικά κι έχουν ενεργούς ρόλους στην τοπική μικροεγκληματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης αλλά αυτό δεν επαρκεί. Απ’ την πρώτη στιγμή διαμηνύουμε ότι το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να  αφεθεί στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού. Κυρίως όταν αυτό το βάρος είναι δυσανάλογο, συγκρινόμενο με τις δυνάμεις του και η ευθύνη ανήκει σε άλλους”.