Που …κολλάει η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης;

1044

H αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις και τα ειδικά μισθολόγια είναι τα σημαντικότερα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης, καθώς όλα δείχνουν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, η συμφωνία με τους θεσμούς είναι ακόμα μακριά.

Σε ότι αφορά στην αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, οι δανειστές δεν φαίνεται να πολυπείθονται από το σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει τρύπα στον Προϋπολογισμό, την ώρα που η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν όσοι συνταξιούχοι πήραν το επίδομα αλλά το χάνουν πλέον λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βαριά ατζέντα των τελευταίων προαπαιτούμενων- που συμπεριλαμβάνεται και το Υπερταμείο- προκάλεσε εντάσεις στην τηλεδιάσκεψη και δεν ήταν λίγες οι φορές που υψώθηκαν οι τόνοι πάνω από σύνηθες, καθώς άπαντες στην ελληνική πλευρά αντιλαμβάνονται ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν διευθετηθεί ως τα μέσα της εβδομάδας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των «Νέων» απέστειλε επιστολή προς τους πιστωτές στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικές πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή, του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισι (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Σε ό,τι αφορά στα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρνείται να αποσύρει την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως 31ης Δεκεμβρίου 2016 και επιμένει στην διατήρηση της. Στο θέμα αυτό, υπάρχει και η «κόκκινη γραμμή» του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.

Όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά η ελληνική πρόταση.