Άπειρες νιφάδες χιονιού κρύβουν έναν μοναδικό κόσμο

2237

Γράφει ο Αίσωνας Ευστρατιάδης

Άπειρες νιφάδες χιονιού πέφτουν από τον ουρανό δημιουργώντας υπέροχα και απόλυτα συμμετρικά γεωμετρικά σχήματα. Βέβαια χωρίς μικροσκόπιο δεν μπορεί κάποιος εύκολα να τα διακρίνει, όμως είναι εκεί και όταν κάποιος καταφέρει να τα δει του αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος τέλειων γεωμετρικών σχημάτων.

Snowflake macro photography Alexey Kljatov 22

Όπως και ο κάθε άνθρωπος έχει τη μοναδικότητα του έτσι και οι νιφάδες του χιονιού. Δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπες νιφάδες χιονιού όσο και να ψάξουμε. Μπορεί να μοιάζουν κάποιες μεταξύ τους αλλά δεν είναι ίδιες.

Πέφτοντας από τον ουρανό η κάθε νιφάδα σταδιακά αποκτά μοναδικό σχήμα κατά τη διαδρομή της προς τον πλανήτη Γη και αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αέρας, η υγρασία και η θερμοκρασία.

Ο Δημόκριτος στη μελέτη της ανθρώπινης ατομικότητας είχε ως κεντρικό άξονα την έλλογη ελευθερία του ατόμου μέσω της εναρμόνισης του με τους νόμους του σύμπαντος. Κάθε τι στο σύμπαν έχει την ατομικότητά του, έτσι και οι νιφάδες του χιονιού.

Όταν λοιπόν την επόμενη φορά που πιάσουμε με τα χέρια μας χιόνια μπορούμε να αισθανθούμε ότι κρατάμε έναν μοναδικό κόσμο που δεν υπάρχει αλλού πανομοιότυπος!