Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης
Βγείτε έξω, διασκεδάστε (κινηματογράφος, θέατρο, εστιατόριο, περίπατος, τουρισμός,συναντήσεις με φίλους). Όλα αυτά είναι ο σύμμαχος για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Lancet.Όλες αυτές οι δραστηριότητες ονομάζονται «ενεργοποίηση συμπεριφοράς». Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει και να εγγυηθεί ότι ότι η θεραπεία αυτή λειτουργεί το ίδιο με τις άλλες γνωστές θεραπείες, όπως την Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT).
- Η λύση;
Συνήθειες που σας απομακρύνουν από το “φάσμα“… της απομόνωσης, της ρουτίνας και είναι απολαυστικές, δηλαδή συμβάλλουν στο να νιώθετε ευεξία & ψυχική ανάταση… διαδραματίζουν κομβικής σημασίας ρόλο ως προς την «ενεργοποίησης συμπεριφοράς».
- Αυτή η θεραπεία
προτείνεται από τον καθηγητή ψυχολογίας, Νιλ Τζάκοπσον – στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον – από τη δεκαετία του 1990 – θεωρώντας ως γεγονός ότι – τα καταθλιπτικά άτομα
«αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους με αποτέλεσμα να ενισχύεται η κατάθλιψή τους.»
- Τα καταθλιπτικά άτομα
Δαπανούν πολύ “δημιουργικό” & “πολύτιμο” χρόνο για να ματαιοπονούν, να παραπονιούνται για την μοναξιά τους & για να κλαυθμυρίζουν , αλλά στην πραγματικότητα η διάθεσή τους ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα με το τι κάνουν ή τι δεν κάνουν, υποστηρίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, από το πανεπιστήμιο Exeter…
- & προσθέτει:
«Όταν σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα που βοηθούν στην κοινωνικοποίησή μας και κλεινόμαστε στον εαυτό μας, αυτό είναι που μας οδηγεί στην κατάθλιψη».
Η «ενεργοποίηση συμπεριφοράς» συνιστά εναλλακτική θεραπεία μέσα από την οποία οι άνθρωποι με καταθλιπτική διαταραχή… ενθαρρύνονται να “εστιάσουν“(focus) & να επιδοθούν σε δραστηριότητες που τους τονώνουν το αίσθημα της «δημιουργίας» & της «αυτο–εκτίμησης» καθώς επίσης το αίσθημα της «ευφορίας», της «ευεξίας» & της «ηθικής ικανοποιήσης»…!
- Στην έρευνα
συμμετείχαν 440 άτομα με κατάθλιψη που ακολούθησαν είτε την «ενεργοποίηση συμπεριφοράς», είτε την CBT.
- Μετά από ένα χρόνο
Τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε κάθε ομάδα ανέφεραν – μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης – κατά 50%.
- Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντς…
«Το σύνολο των δραστηριοτήτων καθώς & η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα επίπεδα της κατάθλιψης.»
- Δεν ενδείκνυται για…
…άτομα με “αυτοκτονικές τάσεις”.
«Η ενεργοποίηση της συμπεριφοράς – δεν είναι μία εύκολη λύση – «Είναι κάτι το πολύ δύσκολο…Ζητάμε από τους ανθρώπους να παρακολουθούν ενεργά αυτό που κάνουν και τη σύνδεση με τη διάθεσή τους. Θα τους βοηθάει να διαπιστώσουν το πώς τους επηρεάζουν οι δραστηριότητες και το πώς αισθάνονται», υποστηρίζει ο καθηγητής.