Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου
Η διαφορά του “μαγειρεύω για την οικογένεια” και “μαγειρεύω για να το παρουσιάσω μέσω ενός site” είναι τεράστια. Στην πρώτη περίπτωση, παίρνεις ένα μπαγιάτικο ψωμί, το κάνεις φρυγανιά, αλείφεις σκορδοβούτυρο. Σε ένα μπολάκι βάζεις καμαμπέρ, το πετάς στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει και βουτάς. Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά. Στην δεύτερη περίπτωση, φτιάχνεις ζυμάρι, προσπαθείς να θυμηθείς κάτι από γεωμετρία λυκείου και κάτι από σεμινάρια “κάντο μόνος σου”, το φουρνίζεις, το φωτογραφίζεις και έχεις φάει ένα πρωινό από την ζωή σου.
Υλικά
1 τυρί Camembert
700 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
400 γρ. χλιαρό νερό
50 γρ. βούτυρο
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το σκόρδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι, την ζάχαρη και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για μια ώρα.
Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη στη μέση. Το ένα κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε ξανά στα τρία.
Ανοίγουμε τα πρώτα 3 ζυμαράκια σε φύλλα με διάμετρο 25 εκατοστά, τα αλείφουμε με το σκορδοβούτυρο, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Κόβουμε το ζυμάρι στα 8 αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω γύρω. (όπως στη φωτογραφία)
Ανοίγουμε από μέσα προς τα έξω τα τρίγωνα κομμάτια έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο κέντρο ένας κύκλος.
Την υπόλοιπη ζύμη την χωρίζουμε στα τέσσερα. Ανοίγουμε 3 φύλλα με διάμετρο 20 εκατοστά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το σκορδοβούτυρο και τοποθετούμε την ζύμη στο κέντρο του κύκλου.
Το κόβουμε και αυτό στα 8 και ανοίγουμε πάλι τα τρίγωνα προς τα έξω. Το στρογγυλό κενό που θα δημιουργηθεί το καλύπτουμε με το τελευταίο ζυμαράκι.
Τοποθετούμε το Camembert στο κέντρο, πασπαλίζουμε την ζύμη με χοντρό αλάτι και παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε το σκορδόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
Καλή Επιτυχία!