Το σημερινό doodle της Google της είναι αφιερωμένο στα 115 χρόνια από την γέννηση της Maria Reiche, της διάσημης μαθηματικού και αρχαιολόγου.
Γεννημένη στις 15 Μαΐου 1903 στην Δρέσδη, σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, γεωγραφία και ξένες γλώσσες στο τοπικό πολυτεχνείο. Από το 1932, συνέδεσε την ζωή με το Περού, όπου πρωτοπήγε να εργαστεί ως γκουβερνάντα και δασκάλα των παιδιών του γερμανικού προξενείου στην πόλη Κούσκο. Το 1934, από τρύπημα ενός κάκτου έπαθε γάγγραινα με αποτέλεσμα να χάσει το ένα δάχτυλο του χεριού της.
Το 1939, μετακόμισε στην Λίμα, όπου εργάστηκε ως δασκάλα και μεταφράστρια. Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν επέστρεψε στην Γερμανία, αλλά παρέμεινε στο Περού και έγινε βοηθός του αμερικανού καθηγητή Πολ Κόσοκ (1893-1959), ο οποίος μελετούσε τα γεωγλυφικά της Νάσκα, γνωστά ως «Γραμμές της Νάσκα». Η περιοχή, βόρεια της πόλης Νάσκα αποτελεί ίσως την πιο συναρπαστική αρχαιολογική τοποθεσία της Αμερικανικής ηπείρου. Σε μια έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η έρημος είναι χαραγμένη από πληθώρα γραμμών που σχηματίζουν τεράστιες φιγούρες ζώων και διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Μαζί με τον Κόσοκ άρχισε να χαρτογραφεί την περιοχή και μαζί εξέφρασαν την άποψη ότι επρόκειτο για εγγραφές αστρονομικών παρατηρήσεων.
Η Ράιχε διατύπωσε την θεωρία της στο βιβλίο «The Mystery on the Desert»(1949), το οποίο αντιμετωπίστηκε κριτικά από την επιστημονική κοινότητα. Η θεωρία των Κόσοκ και Ράιχε καταρρίφθηκε αργότερα, καθώς η επικρατούσα επιστημονική άποψη θεωρεί τις «Γραμμές της Νάσκα» ως μέρος των λατρευτικών και θρησκευτικών τελετών των ντόπιων φυλών και ως έκκληση στους θεούς να στείλουν νερό στην άνυδρη περιοχή τους. Ανεξάρτητα από την άποψη που διατύπωσαν οι Κόσοκ και Ράιχε, τούς πιστώνεται το γεγονός ότι κατόρθωσαν να αναδείξουν την μοναδική αυτή περιοχή του κόσμου και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Τα επόμενα χρόνια η Ράιχε αποδύθηκε σε ακτιβιστικούς αγώνες για να διατηρήσει ανέγγιχτη την περιοχή από τις αναπτυξιακές πολιτικές των περουβιανών κυβερνήσεων, που ήθελαν να διχοτομήσουν την Νάσκα με την κατασκευή ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου. Το 1995, είδε τις προσπάθειές της να ευοδώνονται, όταν η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε τις «Γραμμές της Νάσκα» ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Μαρία Ράιχε καταβεβλημένη από την νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο των ωωθηκών, άφησε την τελευταία της πνοή, στις 8 Ιουνίου 1998, σε νοσοκομείο της Λίμα, σε ηλικία 96 ετών και κηδεύτηκε με ιδιαίτερες τιμές στην πόλη Νάσκα.