Αλέξης

2774

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Μία έφηβη Ρωσίδα πλησιάζει προς το μέρος μας με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. «Έχασα την μητέρα μου και δεν έχω κινητό. Μπορώ να της τηλεφωνήσω;». Ο Αλέξης την οδηγεί προς το εσωτερικό της ψαροταβέρνας και της δίνει το ασύρματο τηλέφωνο. Ύστερα από αρκετές, απ’ ό,τι φαίνεται, άκαρπες προσπάθειες, η Ιρίνα, αυτό είναι το όνομά της, επιστρέφει με δάκρυα στα μάτια. «Νοικιάσαμε μία βίλλα στο λόφο και δεν ξέρω πώς να πάω. Το μόνο μέρος που γνωρίζω είναι αυτή η ταβέρνα, διότι ερχόμασταν κάθε βράδυ για φαγητό», εξομολογείται. Τελικώς, το μικρό δράμα τελειώνει επιτυχώς, αφού βρήκαμε, μέσω google, τον σωστό κωδικό για την Ρωσία.

Εάν υπάρχει μία σταθερά στον συνεχώς εναλλασσόμενο γαστρονομικό χάρτη του «Sani Resort», τούτη είναι ο Αλέξης… Είναι αλήθεια ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής έχει επενδύσει, όσο κανείς άλλος εν Ελλάδι, στο καλό φαγητό. Εκτός από το «Sani Gourmet Festival», το οποίο διοργανώνει κάθε Μάιο μετακαλώντας κορυφαίους διεθνείς σεφ, υπάρχει και η μόνιμη συνεργασία με τους «εγχώριους» αρχιμαγείρους, όπως οι Έκτωρ Μποτρίνι («Dunes»), Παναγιώτης Γιακαλής («Ammos»), Θάνος Κάππας («Cabana»), Χρύσανθος Καραμολέγκος («Ντομάτα»), Ντέμης Κοκκινίδης («Water Restaurant»), αλλά και έναν Ιαπωνέζο, τον Katsuhiko Hanamure («Katsu»).

H μακρά εισαγωγή έχει το εξής νόημα: σ’ ένα τόσο ανταγωνιστικό και υψηλής ποιότητας περιβάλλον αποτελεί επίτευγμα η διατήρησις του μόνου ανεξάρτητου εστιατορίου του συγκροτήματος.Με τον Αλέξη Λάκκα γνωριζόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια, αφού είμαστε συνομίληκοι και συμπατριώτες. Η πρόοδός του από τότε που δούλευε στο «Gerakina Beach» είναι αξιοσημείωτη. Σε ανύποπτο χρόνο, πριν το «Sani Resort» μετατραπεί στην Κορωνίδα του Στέμματος της Χαλκιδικής, συμφώνησε με τους τότε ιδιοκτήτες, τον Φωκίωνα Ζησιάδη και τους αδελφούς Ανδρεάδη, για να λειτουργήσει μία ψαροταβέρνα.

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, οι Έλληνες πελάτες απεσύρθησαν ιπποτικά, παραδίδοντας την σκυτάλη σ’ ένα κοσμοπολίτικο crowd, αλλά η αχνιστή σκορπίνα, το ψημμένο στην εντέλεια φρέσκο σκουμπρί, και η καπνιστή μελιτζάνα παραμένουν τα πετράδια του Στέμματος της κουζίνας του Αλέξη, για να παραμείνουμε στην βασιλική φρασεολογία. Κάτω από τα δροσερά πλατάνια, με θέα την μαρίνα και τα σκάφη, χωρίς αυτοκίνητα και μηχανές, χωρίς φωνές και χάχανα, με ανεπιτήδευτο σέρβις και ατόφια πρώτη ύλη, ο Αλέξης διακονεί την «uber alles» ελληνική κουζίνα.

Sani Marina, Σάνη Χαλκιδικής

τηλ. 2374031176