Αμερικανοί επιστήμονες… “δίχως νυστέρι” ενισχύουν τη μνήμη!

1053

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

 


  • Επιστήμονες του Northwestern Medicine (Σικάγο)…

213809.jpg 123ανακάλυψαν για πρώτη φορά πώς – μη επεμβατική – διέγερση (stimulation) εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «νυστέρι», για να επιτευχθεί βελτίωση στη μνήμη «ακριβείας».

Η μνήμη «ακριβείας» είναι ιδιαζόντως σημαντική, καθώς επιτρέπει στον άνθρωπο να θυμάται χαρακτηριστικές λεπτομέρειες όπως: συγκεκριμένα χρώματα, σχήματα & συγκεκριμένη τοποθεσία ενός κτιρίου & άλλες λεπτομέρειες(προσανατολισμός), απαραίτητες για την ομαλή και φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπου στην καθημερινότητα του.


  • «Ξέρουμε πως είναι δυνατόν να στοχεύσουμε το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη αυτού του είδους και να το βελτιώσουμε» αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Τζόελ Βος, βοηθός καθηγητής ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University.


Διεγείροντας το «εγκεφαλικό δίκτυο»… που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη χώρου – με ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες – οι επιστήμονες μπόρεσαν να βελτιώσουν… την ακρίβεια της μνήμης των ανθρώπων, σε σχέση για παράδειγμα με: την «ταυτοποίηση τοποθεσιών» σε ανθρώπους (με τραυματισμούς & κακώσεις στον εγκέφαλο), με άνοια, με εκφυλιστικές διαταραχές (Πάρκινσον), νόσους (Αλτσχάϊμερ) που είναι & η συνηθέστερη μορφή «άνοιας» & πρόκειται για σταδιακή εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο, όπου τα κύτταρα του εγκεφάλου συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται, μη φυσιολογικό υλικό συγκεντρώνεται ως “μάζα” στο κέντρο των εγκεφαλικών κυττάρων & “πλάκες” έξω απ’ τα εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα τη βλάβη στις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων & την παρεμπόδιση της ομαλής ροής των πληροφοριών & μηνυμάτων.

brain-new_660

Η ενίσχυση της μνήμης «ακριβείας» είχε βραχύβια διάρκεια αφού κράτησε μόλις …24 ώρες αφότου έλαβε χώρα η διέγερση & συνοδεύτηκε από τις συνεπακόλουθες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.


«Βελτιώσαμε τη μνήμη των ανθρώπων με έναν πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό τρόπο, μία ολόκληρη ημέρα αφού διεγείραμε τους εγκεφάλους τους» είπε ο Βος.


Το σχετικό paper δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Current Biology.

https://www.youtube.com/watch?v=J58O9k7MMJs