Η “ανατομία”… της «ύπουλης» φιλίας!

2871

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

 

Αν παρατηρείτε τα παρακάτω σημάδια στη συμπεριφορά ενός φίλου, πριν τον διαγράψετε από την ατζέντα σας ή πριν το καταχωρίσετε σε – black list – συζητήστε μαζί του αν συνειδητοποιεί τι κάνει & αν δείτε ότι όντως δεν έχει επίγνωση του τι πράττει & του τι λέει αλλά δείτε τουλάχιστον ότι έχει τη διάθεση να αλλάξει τότε αξίζει την προσπάθεια να δώσετε «δεύτερη ευκαιρία», σε αντίθετη περίπτωση…δίχως «δεύτερη σκέψη» πατήστε [delete].

1. Σχολιάζει με δυσμενή & υποτιμητικά σχόλια – τρίτους – σε εσάς…


Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια που θα πρέπει να σας βάλλει σε υποψίες ότι ένας φίλος μιλάει “πίσω από την πλάτη σας” για εσάς, είναι ότι το κάνει & για άλλους, σε εσάς. Όταν δεν δεν διστάζει να μιλάει άσχημα & με υβριστικό τρόπο για κάποιον άλλο φίλο του σε εσάς, μην αμφιβάλλετε ότι αποτελεί πάγια πρακτική του που εφαρμόζει παντού & για όλους…εσείς γιατί να αποτελείται εξαίρεση; (ρητορικό το ερώτημα)

2. Μαθαίνετε από τρίτους ότι ο πιστός/-η σας φίλος/-η σας σκάβει το λάκκο…


Ο κόσμος είναι πολύ μικρός & ο κόσμος πολλές φορές φλυαρεί (ή αδολεσχεί όπως θα έλεγε και ο Μπαμπινιώτης). Αργά ή γρήγορα τα σχόλια θα φτάσουν στα αυτιά… του προδομένου. Τότε είναι που πρέπει να γίνει το τελικό… “ξεκαθάρισμα” λογαριασμών, σχέσεων, προθέσεων (όπως στο seven below του Kevin Carraway).

3. Είναι ευγενής, αλλά κακόβουλος & ύπουλος…


Οι «κακοί φίλοι»  δεν είναι απαραίτητο να είναι «κακοί άνθρωποι». Εμφανίζονται προσηνείς & καταδεκτικοί αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για “μακιγιαρισμένη ευγένεια” για έναν…ρόλο. Οι πραγματικοί φίλοι, είναι εκείνοι που έχουν ευθυκρισία και λένε δίχως φόβο & πάθος την γνώμη τους δίχως να γίνονται κακεντρεχείς, εριστικοί, προσβλητικοί (υβριστικοί) ακόμα και αν έχουν λόγο να είναι.

4. Σας υποτιμά & σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα με τη συμπεριφορά του…


Κάποιοι το κάνουν συνειδητά & κάποιοι άθελα τους, αλλά όσοι το κάνουν δεν είναι φίλοι. Ο φίλος είναι εκεί για να σας φτιάχνει τη διάθεση, να σας υποστηρίζει, να σας συμβουλεύει όταν τα πράγματα πάνε άσχημα και όχι για να σας κάνει να νιώθετε «down». Δεν είναι πάντα διακριτή η διάθεση κάποιου να σας βλάψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά αργά ή γρήγορα θα καταλάβετε τις διαθέσεις του και την προαίρεση του για εσάς…  θα το νιώσετε. Τέτοιες συμπεριφορές πηγάζουν από ανασφαλή & ηττοπαθή άτομα που τελικά απομονώνονται μόνα τους & μένουν μόνα χωρίς φίλους.

5. Εκμεταλλεύεται τα “τρωτά” σας σημεία…


Ο φίλος, που γνωρίζει τις αδυναμίες σας και τις χρησιμοποιεί για να σας βλάψει &  για να σας υποτιμήσει, να μειώσει την αυτοπεποίθηση σας και να σας… ψαλιδίσει τα φτερά, σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε το πόσο… “ακατάλληλος” είναι ως φίλος. Σε καμία περίπτωση μην δείξετε επιείκεια σε φτηνές δικαιολογίες, δηλώσεις μεταμέλειας & προσπάθειες επανόρθωσης γιατί απλά είχε την ευκαιρία του να αποδείξει αν είναι άξιος εμπιστοσύνης & φερέγγυο άτομο. Οι αληθινοί φίλοι δεν τολμούν ούτε κατά διάνοια να σας διαβάλουν & να σας διασύρουν σε άλλους ή ενώπιον σας.

6. Σας σαμποτάρει


Ένας φίλος που σας υπονομεύει και ναρκοθετεί κάθε σας προσπάθεια για πρόοδο, ανέλιξη, ευτυχία(ακόμα και στα ερωτικά) επειδή ενδεχομένως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο για λόγους προσωπικού γοήτρου ή & ανασφάλειας (είτε θέλει να είστε υποδεέστερος για να τονώνει την έπαρση του μέσα από εσάς, είτε για να τρέφει την ματαιοδοξία του με το να νιώθει υπέρτερος σας ή απλώς διότι θέλει να είστε στο ίδιο επίπεδο για να μην αισθάνεται μειονεξία). Αυτό το άτομο θα πρέπει άμεσα να πάψει να είναι φίλος σας…Κινδυνεύετε!

Θα προσπαθεί πάντα να “τορπιλίσει” κάθε σας κίνηση…κάθε σας βήμα…κάθε σας νέο ξεκίνημα για να “ναυαγήσουν” τα όνειρα σας και θα φροντίσει να μην καταφέρετε κάτι που δεν έχει πετύχει εκείνος πρώτα. Δεν επιθυμούν το καλύτερο για εσάς και θα υποσκάψουν κάθε φιλοδοξία & κίνητρο που έχετε για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι…


Η φιλία δεν είναι «προνόμιο»… αλλά κεκτημένο για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε με το να αποδεικνύουμε καθημερινά μέσα από τα λόγια μας & τις πράξεις μας ότι αξίζουμε να φέρουμε την ιδιότητα του φίλου ή φίλης αντίστοιχα καθώς όπως μας λέει & ο αρχαίος μας μυθοποιό Αίσωπος (Φίλος και ίππος εν ανάγκη δοκιμάζονται.). Η φιλία είναι πολύτιμο αγαθό που πλουτίζει τη ζωή μας η πραγματική φιλία είναι πραγματικά σπάνια.

Συμπεριφορές, όπως τα κακόβουλα σχόλια, η χειραγώγηση, η υπονόμευση ή αποδοκιμασία ή υποτίμηση, η επίκριση δεν είναι αποδεκτές συμπεριφορές.