Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω του ιού Ζίκα, ζητούν επιστήμονες!

867

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που κοινοποιείται στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, 125 επιστήμονες ζητούν την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων λόγω του ιού Ζίκα.

Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό, ο οποίος συνδέεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, είναι ανησυχητικά, και ζητάει από τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του. Όμως, πριν από λίγες μέρες η ΔΟΕ είχε  ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναβολή και μετάθεση των Αγώνων, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το διάστημα 5-21 Αυγούστου.

Μπορεί ο ιός Ζίκα να εμφανίστηκε και να εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από ένα χρόνο, πλέον υπάρχουν συνεχή κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες.Τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από την γέννηση μωρών με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο και μερικές φορές θανατηφόρο νευρολογικό σύνδρομο σε ενήλικες.

Η επιστολή υπογράφεται από 125 επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς σε ιατρικά θέματα από πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ.

Για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για «λόγους δημόσιας υγείας», επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το αδύναμο σύστημα υγείας της χώρας.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες πάνε στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, ενδεχομένως κολλήσουν τον ιό, και επιστρέψουν στο σπίτι τους», σημειώνεται στην επιστολή, όπως και το γεγονός, οτι υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν οι αθλητές και να επιστρέψουν σε χώρες όπου ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση του ιού.