Απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Γαλλία

963

Στην απαγόρευση της μεγάλης διαδήλωσης  που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Όπως διευκρινίζει η γαλλική αστυνομία η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας.

Κυβέρνηση και συνδικάτα έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τις αλλαγές στα εργασιακά, τον περίφημο νόμο «Ελ Κομρί». Οι διαδηλώσεις,που εντείνονται το τελευταίο τρίμηνο, πραγματοποιούνται την ώρα που στη χώρα διεξάγεται το Euro 2016 κι ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της χώρας και δυσκολεύει το έργο των αρχών.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT και ο Ζαν Κλοντ Μεγί από το συνδικάτο «Force Ouvriere» έχουν ήδη ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνά Καζνέβ, να καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι του διαλόγου.

Για πλήγμα στο γαλλικό συνδικαλισμό κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα «Le Figaro» να υπενθυμίζει ότι στη χώρα του Μάη του ΄68 , την τελευταία φορά που είχε απαγορευτεί διαδήλωση ήταν πριν από 49 χρόνια. Από το  1954 έως το 1967, οι διαδηλώσεις την ημέρα της Πρωτομαγιάς είχαν  απαγορευτεί στο Παρίσι, μετά την αιματηρή διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας (14 Ιουλίου του 1953), όπου είχαν χάσει την ζωή τους επτά διαδηλωτές.