”Απόστολος” του Καρόλου ο Παύλος

1825

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Εχθές βράδυ στην Αθήνα, ανεκοινώθη η έναρξις της δραστηριότητος εν Ελλάδι του Prince’s Trust International. Πρόκειται για τον φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε το 1976 ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και που αποκτά πλέον τον διεθνή του βραχίονα.

«Πριν από λίγο καιρό, μου ζήτησε ο πρίγκιπας Κάρολος να αναλάβω πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Prince’s Trust International. Δέχθηκα μετά χαράς, και από την πλευρά μου του ζήτησα να ξεκινήσουμε από την χώρα μου», εξηγεί προς την Εστία ο πρίγκιπας Παύλος, πρωτότοκος υιός των βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας, πρώην βασιλέων των Ελλήνων.

Σκοπός του Prince’s Trust είναι να βοηθά τους νέους από 13 έως 30 ετών να επιμορφωθούν επαγγελματικώς και στην συνέχεια να βρουν δουλειά. Στα σαράντα χρόνια που λειτουργεί στην Αγγλία, ο οργανισμόςέχει συντελέσει στην επαγγελματική αποκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μη προνομιούχων νέων από μονογονεϊκές οικογένειες, αστέγων, ψυχικά ασθενών ή αποφυλακισθέντων. Από φέτος, με αφετηρία την χώρα μας, το σωματείο θα δραστηριοποιείται και διεθνώς.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο διάδοχοι συνεργάζονται προς κοινήν ωφέλειαν. Η σχέσις τους έως τούδε ήτο μόνον συγγενική. Ο πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, είναι ο εγγονός του βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΒʹ, προπάππου του πρίγκιπος Παύλου. Οι δύο βασιλικές οικογένειες συνεδέθησαν και μέσω βαπτίσεων, αφού ο βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓʹ είναι νονός του πρίγκιπος Ουίλιαμ, ο δε πρίγκιπας Κάρολος, νονός της πριγκιπίσσης Μαρίας-Ολυμπίας.

Όμως, υπάρχει και μία άλλη διάστασις, λιγότερο ορατή, που συνδέει τους δύο άνδρες, και αυτή είναι πνευματική. Επί σειρά ετών ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου επισκέπτεται το Άγιον Όρος και εκδηλώνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την Ορθοδοξία. Παρότι ο πατέρας του απηρνήθη το ορθόδοξο ανατολικό δόγμα –απαραίτητος όρος που του ετέθη για να νυμφευθεί τη μέλλουσα βασίλισσα Ελισάβετ–, ο Κάρολος δεν λησμονεί ότι η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, ενεδύθη το ένδυμα της καλόγριας και ίδρυσε το δικό της μοναχικό τάγμα στην Τήνο και τα Ιεροσόλυμα. Το 1969, όταν απεβίωσε, ετάφη στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, στο όρος των Ελαιών. Εκεί εναπόθεσε ένα στεφάνι ο εγγονός της κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ για την κηδεία του Σιμόν Πέρες.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Εστία», 14-12-2017