Το Savoir Vivre της Ομάδος Αιγαίου

3247

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Εκκινεί μεθαύριο Πέμπτη 10 Μαΐου ο 24ος διάπλους της Ομάδος Αιγαίου. Πρόκειται, για όσους δεν το γνωρίζουν, για Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στα νησιά της άγονης γραμμής, προσφέροντας υπηρεσίες υποστηρίξεως για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των γενικών συνθηκών υγιεινής.

Το Talk of the Town θα συμμετάσχει στον εν λόγω διάπλου και θα αποστέλλει τακτικές ανταποκρίσεις από τα οκτώ συνολικώς νησιά (Φούρνοι Ικαρίας, Θύμαινα, Πάτμος, Δονούσα, Αμοργός, Φολέγανδρος, Ίος, Κουφονήσι), στα οποία θα διενεργηθούν δωρεάν αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των κατοίκων, θα δωρηθεί εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία και θα εκτελεσθούν έργα υποδομής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εγχειρίδιο Συμπεριφοράς στις Αποστολές, που απεστάλη σε όλους τους εθελοντές και είναι προϊόν συσσωρευμένης πείρας:

Πρόλογος

Η Ομάδα Αιγαίου έχει μία σημαντική ιστορία δεκαετιών και έχει χτίσει, με ιδιαίτερο κόπο των εθελοντών της, ένα προφίλ το οποίο, σεβόμενοι τις προσπάθειες όλων αυτών που μόχθησαν, για να φέρουν την Ομάδα μας στα σημερινά της επίπεδα, οφείλουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η ορθή συμπεριφορά, όσων συμμετέχουν στην Ομάδα, μας απασχολεί ιδιαιτέρως και επιβάλει την τοποθέτηση των θέσεών μας εγγράφως, προς γνώση και συμμόρφωση όλων. Το παρόν εγχειρίδιο καλύπτει, πολλές φορές, τα αυτονόητα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές, σε όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ομάδα και τις δράσεις της, ότι οφείλουν να επιδεικνύουν απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της Ομάδας, την πολυετή προσπάθεια αυτών που την οδήγησαν μέχρι το σήμερα,  το έργο της, τους υπόλοιπους εθελοντές, τους τόπους δραστηριοποίησής της και τους κατοίκους αυτών.

Είναι κοινώς γνωστό, ότι οι αποστολές της Ομάδας έχουν αυξημένες απαιτήσεις, είναι ιδιαίτερα κουραστικές και η πίεση, κατά τη διάρκεια αυτών, μεγάλη. Αυτό, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί συμπεριφορές που να ξεφεύγουν από τις κατευθυντήριες του παρόντος και την κοινή λογική. Όλοι όσοι επιλέγουν να δραστηριοποιούνται με την Ομάδα Αιγαίου, οφείλουν να συμμορφώνονται και να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Παρά το γεγονός ότι το παρόν αναφέρεται στη συμπεριφορά κατά τις αποστολές, είναι προφανές ότι έχει και λογικές επεκτάσεις στο σύνολο της παρουσίας κάποιου εντός της Ομάδας.

Το εγχειρίδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το Εγχειρίδιο Ασφαλούς Πλεύσης της Ομάδας, καθώς επίσης και το εγχειρίδιο της εκάστοτε αποστολής.

Πλαίσιο

Αλληλοσεβασμός! Να ξεκαθαριστεί ότι είμαστε ΟΛΟΙ ισότιμοι – ΟΛΟΙ εθελοντές. Δεν υπάρχουν νέοι, παλαιοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, γιατροί, κλπ. Υπάρχουν μόνο εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου – όλοι με κοινό στόχο και όραμα. Το έργο όλων, μέσα στην Ομάδα, είναι εξίσου σημαντικό. Ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των εθελοντών αποτελεί, για εμάς, τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος που στεγάζει, στο σύνολό της, την οικογένεια της Ομάδας Αιγαίου.

Η συμμετοχή στις αποστολές της Ομάδας, δε γίνεται σε καμία περίπτωση αντικείμενο εκμετάλλευσης προσωπικών ή επαγγελματικών επιδιώξεων. Ανεξαρτήτως του αντικειμένου απασχόλησης του καθενός και του επαγγέλματός του, οποιαδήποτε σχετική προσέγγιση από ή προς τρίτους, θα γίνεται πάντα μέσω της Ομάδας. Το ιατρικό προσωπικό, για παράδειγμα, δε δίνει τα προσωπικά του στοιχεία επικοινωνίας. Όποιος εξεταζόμενος επιθυμεί, μπορεί να έρθει σε επαφή με την Ομάδα η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του όποιου αιτήματος.

Οι αποστολές της Ομάδας δεν έχουν σε καμία περίπτωση χαρακτήρα αναψυχής. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικές επιχειρησιακά, πολύπλοκες στο σχεδιασμό τους και απαιτούν τη συνέργεια όλων για την επιτυχή υλοποίησή τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι, όλοι όσοι φοράμε την εμφάνιση της Ομάδας, συμμετέχουμε στις δράσεις και στις αποστολές, είμαστε εκπρόσωποί της. Η συμπεριφορά μας, η στάση μας και οι αντιδράσεις μας, έχουν αντίκτυπο στο πρόσωπο της Ομάδας Αιγαίου. Οφείλουμε λοιπόν να στεκόμαστε πάντα στο ύψος των περιστάσεων.

Γενικά

Υπευθυνότητα! Δεν καθυστερούμε στις συγκεντρώσεις της Ομάδας. Είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας.Έχουμε μαζί μας αντίγραφο του συνολικού προγράμματος της αποστολής. Φροντίζουμε να είμαστε πάντα ενήμεροι για το πρόγραμμα της Ομάδας ειδικά σε μέρη όπου δεν υπάρχει καλή κάλυψη κινητής τηλεφωνίας. Δε ρυπαίνουμε ποτέ! Είτε εντός ή εκτός των σκαφών. Σεβόμαστε απόλυτα το περιβάλλον.

Αποσκευές

Προσοχή στις αποσκευές μας. Τα πράγματα μας πρέπει να μπορούμε να τα μεταφέρουμε ΜΟΝΟΙ μας και σε πολλές περιπτώσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Υπενθυμίζεται, ότι οι χώροι των σκαφών είναι περιορισμένοι. Προτείνονται 3 αποσκευές, κατά προτίμηση σακίδια/σάκοι και σε καμία περίπτωση βαλίτσες ακατάλληλες για σκάφος. Η 1η (μεγαλύτερου μεγέθους) περιέχει όλα μας τα ρούχα, η 2η (μικρότερου μεγέθους) περιέχει τα προσωπικά μας είδη και τα ρούχα που θα χρειαστούμε κατά την παραμονή μας στο συγκεκριμένο νησί και η 3η περιέχει τη νιτσεράδα και το ρουχισμό μας κατά τη διάρκεια της πλεύσης. Το μέγιστο συνολικό βάρος των αποσκευών μας, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15 κιλά.

Διαμονή

Η διοργάνωση της διαμονής όλων των εθελοντών, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα στον εκάστοτε σταθμό, τη συγκεκριμένη εποχή. Είναι προφανές ότι ιδιαίτερες απαιτήσεις, περιττεύουν.

Εντός των σκαφών

Πειθαρχία! Υπακούμε απόλυτα στις οδηγίες του κυβερνήτη/συγκυβερνήτη. Είμαστε ενεργά μέλη του πληρώματος και όχι απλώς επιβαίνοντες. Δε δημιουργούμε συνθήκες που θα προβληματίσουν τον κυβερνήτη/συγκυβερνήτη ή θα δυσχεραίνουν το έργο τους. Δεν αλλάζουμε θέση, δε μετακινούμαστε άσκοπα. Αποφεύγουμε να βγάζουμε φωτογραφίες/βίντεο κατά την είσοδο της Ομάδας στα λιμάνια. Η πιθανότητα διακοπής, για τον οποιοδήποτε λόγο, της ομαδικής πλεύσης, δε συνεπάγεται καμία χαλαρότητα. Παραμένουμε στις θέσεις μας αναμένοντας την επανεκκίνηση. Σε καμία περίπτωση δε βγάζουμε το σωσίβιό μας χωρίς την άδεια του κυβερνήτη.

Το σκάφος που επιβαίνουμε είναι ιδιοκτησίας εθελοντή, ο οποίος το έχει διαθέσει στην Ομάδα για την πραγματοποίηση της αποστολής. Το σεβόμαστε. Προσέχουμε ιδιαιτέρως να μην προκληθούν ζημιές ή φθορές. Κατά τον απόπλου/κατάπλου ακολουθούμε απόλυτα τις οδηγίες κυβερνήτη/συγκυβερνήτη. Δε φωνάζουμε, δε φλυαρούμε. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στη διαδικασία. Οι κυβερνήτες/συγκυβερνήτες φροντίζουν να δίνουν σαφείς οδηγίες στο πλήρωμα και να το αντιμετωπίζουν με τον ανάλογο σεβασμό. Το VHF, το χειρίζεται μόνο ο κυβερνήτης/συγκυβερνήτης. Στη χρήση του VHF, είμαστε λακωνικοί και αποφεύγουμε οτιδήποτε περιττό. Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό απευθυνόμαστε στον κυβερνήτη/συγκυβερνήτη.

Στα νησιά

Σεβασμός στους κατοίκους και προσοχή στην εικόνα μας! Μετά τον κατάπλου, και σε συνεννόηση με τον κυβερνήτη/συγκυβερνήτη, βγάζουμε τη νιτσεράδα μας και φοράμε την προβλεπόμενη εμφάνιση της Ομάδας, ενόψει της καθιερωμένης υποδοχής εκ μέρους των κατοίκων. Σεβόμαστε απόλυτα τη φιλοξενία τους. Αφού ολοκληρωθεί η όποια τελετή υποδοχής, τότε επιστρέφουμε στα σκάφη να τακτοποιήσουμε και να πάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε για την παραμονή μας. Προσέχουμε την εικόνα του σκάφους πριν αποχωρήσουμε από αυτό. Δεν απλώνουμε πάνω στο σκάφος νιτσεράδες ή ρούχα. (Εάν κάποια από αυτά έχουν βραχεί, τα παίρνουμε μαζί μας τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε τα τοποθετούμε σε μία τσάντα και τα φροντίζουμε στον επόμενο σταθμό μας).

Προσέχουμε πάντα τη συμπεριφορά μας. Η εικόνα μας είναι η εικόνα της Ομάδας. Στον καθένα από εμάς έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα, βάσει του εγχειριδίου της εκάστοτε αποστολής. Φροντίζουμε να είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας, αλλά η ενασχόλησή μας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές. Απαιτείται γενικότερη, ενεργή, συμμετοχή εκ μέρους μας. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε, όπου χρειάζεται. Οι αποστολές της Ομάδας δεν είναι χώρος κατάλληλος για υπεκφυγές. Όσοι είναι στις γραμματείες να είναι οπλισμένοι με υπομονή και ευγένεια, ειδικά σε νησιά με πολλούς κατοίκους (πχ Πάτμος). Όσοι είναι στην υποστήριξη σε ιατρεία, προσέχουν την συμπεριφορά τους με τον γιατρό παρουσία του εξεταζόμενου.

Αποφεύγουμε τις όποιες καταχρήσεις. Δεν ξενυχτάμε. Δε δικαιολογείται η καθυστέρηση ή μειωμένη απόδοση. Φροντίζουμε να είμαστε ξεκούραστοι. Οι απαιτήσεις του Διάπλου είναι υψηλές. Προσέχουμε τη συνολική εμφάνισή μας. Γενικά στις αποστολές κυκλοφορούμε με την προβλεπόμενη εμφάνιση της Ομάδας. Έχουμε προμηθευτεί αρκετές μπλούζες ώστε να φοράμε πάντα μία καθαρή. Η εμφάνιση της Ομάδας σε καμία περίπτωση δε συνοδεύεται από μαγιό, βερμούδες, σαγιονάρες, κλπ. Δεν παραποιούμε την εμφάνιση της Ομάδας. Εάν έχουμε παλαιότερες εμφανίσεις της Ομάδας, χρησιμοποιούμε μόνο αυτές που δε φέρουν αναφορά σε άλλες αποστολές, έτη ή χορηγούς.

Εάν μας δοθεί η δυνατότητα, στον ελεύθερό μας χρόνο, να πάμε για μπάνιο, επιλέγουμε μέρη με μικρή επισκεψιμότητα και σε καμία περίπτωση δε φέρουμε την εμφάνιση της Ομάδας. Αποφεύγουμε ευγενικά να δεχόμαστε κεράσματα από τους κατοίκους. Φροντίζουμε να επισκεπτόμαστε, εξίσου, όλα τα εστιατόρια του εκάστοτε νησιού. Η συγκέντρωσης πολλών εθελοντών στα εστιατόρια, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και σφάλματα. Βεβαιωνόμαστε λοιπόν, πάντα, πριν αποχωρήσουμε ότι ο λογαριασμός έχει εξοφληθεί στο ακέραιο. Σχετικές πληρωμές μοιράζονται μεταξύ των ατόμων. Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε προμηθευτεί χαρτονομίσματα μικρής αξίας.

Φωτογραφήσεις / Βιντεοσκοπήσεις

Κατά τη διάρκεια των αποστολών της Ομάδας συλλέγεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από εθελοντές μας, επαγγελματίες του χώρου. Επίσης δίνονται συνεντεύξεις και γίνονται ζωντανές συνδέσεις με εκπομπές. Οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα την προσπάθεια αυτή και προσπαθούμε να μη δυσχεραίνουμε το έργο τους. Μία ατυχής εμφάνισή μας, μπορεί να καταστρέψει ένα πολύ όμορφο πλάνο.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μεγάλη προσοχή δίνουμε στη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει ο καθένας μας. Δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση TAG την Ομάδα σε αναρτήσεις μας στο FB. Επίσης, οι τυχόν αναρτήσεις και τα σχόλιά μας φροντίζουμε να είναι κόσμια. Δεν αναρτούμε υλικό από δράσεις, πριν τις δημοσιοποιήσει επισήμως η ίδια η Ομάδα.

Επίλογος

Εκτός από συγκεκριμένες διεργασίες, λόγω του τρόπου λειτουργίας της Ομάδας, όλα όσα αναφέρονται στο παρόν είναι μέσα στα πλαίσια της κοινής λογικής. Είναι, συνεπώς, εύκολο να αφομοιωθούν από όλους και αναμένουμε την εφαρμογή τους. Κατά τη διάρκεια των δράσεών μας, οι εκάστοτε υπεύθυνοι της αποστολής, τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη της ομάδας υποδοχής, είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις. Εάν κάτι υποπέσει στην προσοχή μας ότι χρήζει προσοχής/δράσης εκ μέρους της Ομάδας το αναφέρουμε και δεν αδιαφορούμε. Η Ομάδα και οι εθελοντές της βοηθάνε γενικά.