Αρχιμανδρίτης έκλεψε ιερά λείψανα, κειμήλια και αγιογραφίες στην Καβάλα

1007

Η δράση του άρχισε το 1997 και συνεχίστηκε έως το 2016

Ανάστατοι είναι οι πιστοί στον μικρό συνοικισμό του Αγίου Χριστοφόρου του Δήμου Παγγαίου. Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας πέρασαν χειροπέδες στον 34χρονο εφημέριό τους, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή ιερών λειψάνων, κειμηλίων και αγιογραφιών.
Ο 34χρονος, που χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης πριν από μερικά χρόνια, τέθηκε σε αργία από τον επιχώριο μητροπολίτη, ενώ του αφαιρέθηκε το οφίκιο.

Η παράνομη δράση του ιερωμένου αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνες αστυνομικών της Ασφάλειας Καβάλας για κλοπές που σημειώθηκαν από το 1997 ως τις αρχές του 2016 από δύο ιερούς ναούς στην Καβάλα και από μία ιερά μονή στα Ιωάννινα.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 34χρονος, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από τους δύο ναούς και τη μονή συνολικά 15 ξύλινες αγιογραφίες, αποτμήματα ιερών λειψάνων, ένα Ιερό Ευαγγέλιο και πολλά άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια και σε μία αποθήκη που ανήκουν στον 34χρονο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα ιερά αντικείμενα που έκλεψε, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, μια ξύλινη αγιογραφία και πολλά άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, η προέλευση των οποίων ερευνάται.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα κλεμμένα ιερά αντικείμενα αποδόθηκαν σε εκπροσώπους της Εκκλησίας, ενώ το Ιερό Ευαγγέλιο, έξι ξύλινες αγιογραφίες και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του ιερωμένου υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.