Ασφυξία στους προσφυγικούς καταυλισμούς Πειραιά και Ειδομένης – Εναλλακτικούς δρόμους ετοιμάζουν οι διακινητές

757

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση σε Πειραιά και Ειδομένη, με τους καταμετρημένους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας να  υπερβαίνουν τους πενήντα χιλιάδες.

Οργή και απελπισία έχει κυριεύσει όσους ζουν στην Ειδομένη, απ΄όπου αποχωρούν σταδιακά για τα κέντρα μετεγκατάστασης, αφού είδαν να διαψεύδονται οι φήμες που έσπειραν κάποιοι το σαββατοκύριακο, ότι δήθεν θα άνοιγαν τα σύνορα για τα Σκόπια.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 5.330 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν μείωση οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες, καθώς πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν από τα κέντρα φιλοξενίας καθώς-όπως υποστηρίζουν- οι συνθήκες σε αυτά είναι άθλιες.

Την ίδια ώρα, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, οι διακινητές προετοιμάζουν το έδαφος για την ενεργοποίηση εναλλακτικών διαδρομών μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα της εφημερίδας, οι νέες διαδρομές θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στην Ιταλία, οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν μαζικά στις αρχές Απριλίου, ενώ οι διακινητές ζητούν από τους πρόσφυγες 3.000 με 5.000 ευρώ.

Με το κλείσιμο των συνόρων οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν απλώς τα προβλήματα στην Ελλάδα ,δήλωσε σε συνέντευξή του ο γερμανός  υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν οι σχέσεις μεταξύ εταίρων να διέπονται από τον κανόνα «ξεφορτώνομαι τα προβλήματά μου φέρνοντας τους εταίρους μου σε κατάσταση ανάγκης».Ο κ. Στάινμαϊερ υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για «πάγωμα» των προσφυγικών εισροών, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τη συμφωνία με την Άγκυρα στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων θα βρίσκονταν σήμερα 100.000 άνθρωποι, που θα προσπαθούσαν να επιβιώσουν στη λάσπη.