Άτομα με αναπηρία που άλλαξαν τον κόσμο

3026

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι με ειδικές ικανότητες που η φύση τους στέρησε κάποια βασικά χαρίσματα, αλλά εκείνοι δεν το έβαλαν κάτω και νίκησαν τη μοίρα τους. Είναι πολλοί και είναι δίπλα μας καθημερινά, δίνοντας το δικό τους αγώνα και είναι άξιοι θαυμασμού.

 

Helen Adams Keller

Η Helen ήταν μια τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας. Η ίδια χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο θαύμα θέλησης του 20ου αιώνα και η ζωή της γυρίστηκε ταινία με τίτλο: The Miracle Worker (Τα χρόνια στο σκοτάδι). 

Σε ηλικία 19 μηνών, οι γονείς της Helen Keller αντιλήφθηκαν ότι ήταν κωφή και τυφλή. Η Keller πήγε στο Ινστιτούτο Τυφλών της Βοστώνης, όπου την ανέλαβε η παιδαγωγός Anna Sullivan. Το 1988 γύρισε στη Βοστώνη, αφού είχε μάθει τη νοηματική γλώσσα και θεωρήθηκε παιδί θαύμα. Έμαθε γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά και λατινικά, ενώ είχε ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική γλώσσα. Η πορεία της στη συνέχεια προκαλεί το θαυμασμό, αφού αποφοίτησε από το Radcliffe και ήταν το πρώτο άτομο με αυτή την ιδιαιτερότητα που πήρε πτυχίο καλών τεχνών (Bachelor of Arts).

Ήταν τόσο αποφασισμένη να επικοινωνεί όσο γίνεται καλύτερα με τον κόσμο, που έμαθε να μιλάει, να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της αγγίζοντας με τα χέρια, τα χείλη και τον λαιμό τους, αφού η αίσθηση της αφής της ήταν εξαιρετικά οξεία. Έμαθε να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ και να χρησιμοποιεί τη νοηματική, ακόμα και να νιώθει τη μουσική με την αφή, αγγίζοντας τα μουσικά όργανα.

Το όνομα της σε γραφή Μπράιγ

Η Helen εξελίχθηκε σε μια δυναμική προσωπικότητα που υπερασπιζόταν τους ανθρώπους με αναπηρίες. 

Ταξίδεψε σε 40 χώρες και έδινε διαλέξεις υπέρ των δικαιωμάτων των αδυνάτων, αλλά και κατά των πολέμων. Υπήρξε μια αγωνίστρια και για τα δικαιώματα των γυναικών και την ανάγκη η γυναίκα να αποφασίζει για τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης κύησης. Ασπάστηκε τις αρχές του σοσιαλισμού και έγινε μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος, κάνοντας αγώνες υπέρ της εργατικής τάξης.

Αγάπησε την αρχαία ελληνική γραμματεία και υποστήριξε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η τελειότερη όλων. «Αν δεχτούμε ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης», είπε.

Ο πρόεδρος Τζόνσον της απένειμε το μετάλλιο «Presidential Medal of Freedom», μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις στην Αμερική. Η Helen και η Anna έγιναν γραμματόσημο, καθώς επίσης και κέρμα που κυκλοφόρησε στην Αλαμπάμα και το όνομά της δόθηκε σε δρόμους σε διάφορες χώρες, όπως Ελβετία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Γαλλία.

Αναμνηστικό κέρμα των ΗΠΑ με τη μορφή της, 2003

Έγραψε 12 βιβλία και πολλά άρθρα, καθώς επίσης και την αυτοβιογραφία της με την βοήθεια της δασκάλας της και έμεινε στην ιστορία ως ένα άτομο που κατάφερε να νικήσει την μοίρα της. Όπως έλεγε άλλωστε: «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση.»

Τον Οκτώβριο του 2009 ένα μπρούντζινο άγαλμα στήθηκε προς τιμήν της στην Αλαμπάμα, το οποίο δείχνει την Helen σε ηλικία επτά ετών δίπλα από μια αντλία νερού, συμβολίζοντας την μαγική στιγμή που κατάλαβε την πρώτη της λέξη: νερό! Στη βάση του αγάλματος υπάρχει μια επιγραφή που λέει ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, ούτε τα αγγίζουμε, αλλά τα νιώθουμε με την καρδιά.

Πέθανε το 1968. Κυριότερα έργα της είναι: “Η ιστορία της ζωής μου”, “Απαισιοδοξία”, “Η θρησκεία μου”, “Ειρηνικό βραδινό” και το “Ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ”.

 

Stephen Hawking 

Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο Hawking  πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του, ήταν μια συνεργασία με τον Roger Penrose, πάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας, στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Hawking. Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία, που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Είναι επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge μεταξύ 1979 και 2009.

Ο Stephen Hawking, έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το A Brief History of Time έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

 

John Forbes Nash

 

Ο John Forbes Nash, ήταν Αμερικανός μαθηματικός και οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας.

 

Η έννοια της ισορροπίας κατά Nash είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ, για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση.

 

Ο Nash υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 31 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια. O John Forbes Nash και η σύζυγός του Αλίσια σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 23 Μαΐου του 2015, όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

 

 

 

Magdalena Carmen Frida Kahlo CalderónΗ ζωή της ήταν μια περιπέτεια δίχως διαλείμματα. Η Μεξικάνα με την ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα, έκανε τέχνη το μαρτύριο της.

Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα και το στυλ που χρησιμοποιεί είναι επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες και μέσα απ’ αυτές εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

Ένα μοιραίο τροχαίο ατύχημα σήμανε αναπηρία εφ’ όρου ζωής και ως τη χρονιά του σχετικά πρόωρου θανάτου της, το σώμα της δεν έπαψε να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτους σωματικούς πόνους. Η Κάλο από κάποια στιγμή και μετά ήταν καθηλωμένη σε στενό κορσέ, αλλά το ελεύθερο πνεύμα της δεν κλονίστηκε ποτέ. 

Το Λούβρο αγόρασε τον πίνακα «Self Portrait – The Frame» και ήταν ο πρώτος λατινοαμερικανού ζωγράφου που τοποθετήθηκε στους τοίχους του μουσείου.

Το 1929 παντρεύτηκε το Μεξικάνο τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Ο ίδιος δώρισε το 1957 το “Γαλάζιο Σπίτι” της στο Coyoacán, στην Πόλη του Μεξικού, που λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Η Kahlo συνήθιζε να λέει: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;»

Ludwig van BeethovenΉταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας που αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών.

 

 

 

 

 

 

Ο Beethoven, αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία. Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε, αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες.

Σε ηλικία 12 ετών, δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση και ο Νέεφε δήλωσε πως επρόκειτο για τον νέο Μότσαρτ. Τραγικό γεγονός της ζωής του Beethoven, -που του προκαλούσε μεγάλη θλίψη- αποτέλεσε η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών και περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Όμως, παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.

 

Vincent Willem van GoghΉταν Ολλανδός ζωγράφος και η επίδραση του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Αρλ, δέχεται και την επίσκεψη του ζωγράφου Gauguin. Οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο Van Gogh κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού καταλήγοντας στο νοσοκομείο της περιοχής. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Van Gogh είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Gauguin και προέβη στο κόψιμο του αυτιού του, αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του.

Ο Van Gogh, εμφανίζει συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολείται στο στήθος στις 27 Ιουλίου 1980, ενώ πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα. 

Μετά το θάνατο του, η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία, με αποκορύφωμα μεγάλες εκθέσεις έργων του που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι (1901), το Άμστερνταμ (1905), την Κολωνία (1912), τη Νέα Υόρκη (1913) και το Βερολίνο (1914).

Συνολικά δημιούργησε σε διάστημα περίπου δέκα ετών περισσότερους από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια. Επίσης είναι διάσημος για τις πινελιές του, οι οποίες πολλές φορές παρουσιάζουν μια κίνηση. Μέχρι και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

 

  Marla RunyanHeadshot of Marla Runyan, the first legally-blind Olympic athlete

Είναι η πρώτη αθλήτρια με ειδικές ικανότητες που κατόρθωσε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sidney το 2000.

 

Η Marla Runyan διακρίνει μόνο σκιές, στον κόσμο της τα πάντα είναι θολά, κι όμως αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5000 μέτρα και κατέκτησε 4 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της «Καμιά τελική γραμμή. Η ζωή μου όπως την βλέπω». Μέχρι και σήμερα είναι συγκεντρωμένη σε ένα στόχο. Να ξεπερνά τον εαυτό της. 

 

Sudha Chandran

Μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες στην Ινδία με τεχνητό πόδι.

 

 

Έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Βομβάης η Sudha, πραγματοποίησε το ταξίδι της επιστροφής που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της και σήμερα λαμβάνει προσκλήσεις για να χορέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει τιμηθεί με μια πληθώρα βραβείων.