Αυτές είναι οι 10 πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο

224

“Με την ελευθερία, τα βιβλία, τα λουλούδια και το φεγγάρι, ποιος δεν θα μπορούσε να είναι ευτυχισμένος; “, είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, και δεν είχε άδικο, καθώς οι πιο απλές απολαύσεις της ζωής είναι συχνά και οι πιο ιερές.

Όπως το συναίσθημα που μας προσφέρει μια αυθόρμητη απόδραση ένα τυχαίο απόγευμα ή η παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς σε επανάληψη, έτσι και οι βιβλιοθήκες θα μας προσφέρουν πάντα ένα ιδιαίτερο είδος μαγείας.

Από τις βιβλιοθήκες που μοιάζουν με αυτές που είδαμε στην σειρά τανιών Χάρι Πότερ, έως τις σύγχρονες βιβλιοθήκες που μοιάζουν λες και είναι βγαλμένες από μια φουτουριστική ταινία, εδώ είναι οι 10 πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο για να χαθούμε μέσα τους μαγικά…

Βιβλιοθήκη Tianjin Binhai
Tianjin, Κίνα

Αν αυτό που κρύβεται μέσα σε μια βιβλιοθήκη προκαλεί ατέλειωτη έμπνευση, φανταστείτε αν και το ίδιο το κτίριο ήταν εξίσου εξαιρετικό. Υπάρχουν ήδη αρκετοί λόγοι για να πάτε στην Κίνα, και μια επίσκεψη στην απίστευτα όμορφη και φουτουριστική βιβλιοθήκη Tianjin Binhai θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στη λίστα σας. Ανοιχτή από το 2017, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που διαθέτει φωτεινό σφαιρικό αίθριο γύρω από το οποίο οι βιβλιοθήκες από το δάπεδο μέχρι την οροφή φαίνονται σαν κύματα.

Carturesti Carusel
Βουκουρέστι, Ρουμανία

Με έξι λογοτεχνικά επίπεδα, το Cărtureşti Carusel που βρίσκεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα στο Βουκουρέστι, αποτελεί μια όμορφη αναπαράσταση του παλιού και του νέου ρουμάνικου πολιτισμού. Είναι ένας χώρος για ανάγνωση και κοινωνικοποίηση και περιλαμβάνει ένα μπιστρό, έναν χώρο μέσων μαζικής ενημέρωσης και μια γκαλερί αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει ρυθμό και συμμετρία γύρω από ένα κεντρικό φωτιστικό σαν ένα καρουσέλ απο το οποίο και ονομάστηκε.

Trinity College Βιβλιοθήκη
Δουβλίνο, Ιρλανδία

Μια επίσκεψη στο Long Room της βιβλιοθήκης Trinity College στο Δουβλίνο μοιάζει με λογοτεχνική κρουαζιέρα μέσα σε ένα πλούσιο και τεράστιο πλοίο με άγνωστο προορισμό. Η βιβλιοθήκη χτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732 και το Long Room, το οποίο έχει 65 μέτρα ύψος, είναι γεμάτο με περισσότερα από 200.000 βιβλία και περιλαμβάνει μια σειρά από μαρμάρινες προτομές μεγάλων συγγραφέων και φιλοσόφων.

Stadtbibliothek Stuttgart
Στουτγάρδη, Γερμανία

Το Stadtbibliothek Stuttgart μοιάζει με ένα μοντέρνο, στιλβωμένο κουτί κοσμημάτων που κρατά όλα τα βιβλία της Στουτγάρδης στα μυστικά του διαμερίσματα. Κατά την διάρκεια της ημέρας το εξωτερικό της βιβλιοθήκης είναι γκρίζο, ενώ την νύχτα αποκτά ένα ιριδίζον μπλε χρώμα.

Stift Admont 
Admont, Αυστρία

Η βιβλιοθήκη Stift Admont διαθέτει Μπαρόκ σχεδιασμο και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη Abbey στον κόσμο. Ολοκληρώθηκε το 1776 και έχει τόμους που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μ.Χ..

Stadsbiblioteket i Malmö
Μάλμο, Σουηδία

Από συγκεκριμένες γωνίες, η Stadsbiblioteket i Malmö βιβλιοθήκη στη Σουηδία μοιάζει με μια φουτουριστική αποικία για τους μελετητές και τους αφηγητές, καθώς διαθέτει πολλαπλά επίπεδα για μελέτη σε γυαλιστερές λευκές αποχρώσεις και με αστραφτερά γυάλινα τοιχώματα. Η ζεστασιά του χώρου προέρχεται από τις πολλές σειρές ραφιών και τους ήπια καμπυλωτούς θαλάμους που αντικρίζουν ο ένας τον άλλον για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών.

Livraria Lello
Πόρτο, Πορτογαλία

Το Livraria Lello είναι ένα βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο Πόρτο και ξεκίνησε το 1881 όταν οι αδελφοί Χοσέ και Αντόνιο Λέλο άνοιξαν ένα ίδρυμα αφιερωμένο στο «εμπόριο και την έκδοση βιβλίων». Αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει το «πάρα πολλά δεν είναι ποτέ αρκετά» τότε το Livraria Lello θα μιλήσει στην ψυχή σας. Η αρχιτεκτονική είναι νεο-γοτθική σε συνδυασμό με art nouveau και πινελιές από art deco. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η κόκκινη σκάλα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του βιβλιοπωλείου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το ζεστό ξύλο των πολυάριθμων ράφιων.

Νομική Βιβλιοθήκη στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Αϊόβα
Des Moines, Αϊόβα

Ενώ αυτή η λίστα έχει χαρακτηριστεί από λαμπερές πόλεις σε όλο τον κόσμο, η επόμενη στάση έκπληξη είναι στην Αϊόβα, ακριβώς στην καρδιά της Αμερικής. Η Νομική Βιβλιοθήκη στο Iowa State Capital είναι μεγαλοπρεπής και διακοσμημένη με σπειροειδείς σκάλες, μαρμάρινες επιφάνειες και πολυελαίους που στεγάζουν μια πολύ εξειδικευμένη νομική συλλογή τόσο της κρατικής όσο και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και νομολογίας.

Bibliothèque Nationale de France – Βιβλιοθήκη Richelieu
Παρίσι, Γαλλία

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη του Παρισιού, που έχει ως αποστολή τη διατήρηση της γαλλικής κληρονομιάς, είναι επική. Η Bibliothèque Nationale de France χρονολογείται πίσω στο 1666 υπό την διευθυνση του Colbert που την χρησιμοποίησε ως εργαλείο για να δοξάσει τον Λουδοβίκο 15ο. Σήμερα, οι συλλογές της Bibliothèque Nationale de France στεγάζονται σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες: τη βιβλιοθήκη François-Mitterrand και τη βιβλιοθήκη Richelieu. Αν και όλα αυτά είναι ένας θησαυρός της λογοτεχνίας, η αίθουσα Labrouste που βρίσκεται μέσα στη βιβλιοθήκη Richelieu είναι αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε.

Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σιάτλ
Σιάτλ, Ουάσιγκτον

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σιάτλ είναι μια όμορφη απόδειξη της ιδέας ότι μια βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένας χώρος για τη στέγαση βιβλίων, αλλά ένας κόμβος πληροφόρησης όπου γιορτάζονται όλες οι μορφές μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, οργανώνεται με έναν καινοτόμο τρόπο, το Book Spiral. Αντί για επίπεδους ορόφους, η βιβλιοθήκη είναι διατεταγμένη σε πέντε πλατφόρμες οι οποίες δημιουργούν το ξεχωριστό γεωμετρικό σχήμα του κτηρίου.

Πηγή: perpetual.gr