Αυθαίρετα : Τακτοποίηση εξπρές-Πρόστιμα «αλά καρτ»

903

Νέα ευκαιρία για τακτοποίηση  θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων από το προσεχές φθινόπωρο, οπότε και θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η λογική των νέων προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με πληροφορίες  του «Έθνους» δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα λαμβάνει υπόψη το είδος της παρανομίας, όπως και τις επιπτώσεις αυτής στο περιβάλλον.

Για την θέσπιση των προστίμων θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα, όσοι για παράδειγμα είναι άνεργοι ή έχουν εισόδημα στα όρια της φτώχειας θα έχουν μικρότερο πρόστιμο.Μικρότερο θα είναι το πρόστιμο και στην περίπτωση που το αυθαίρετο ακίνητο είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που περιλαμβάνεται στο Ε9 του φορολογούμενου.

Για μικρές παρανομίες δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και απαλλαγή από το πρόστιμο, όμως στις μεγάλες παρανομίες το πρόστιμο θα ανέβει αρκετά.

Ωστόσο, από τη νέα ρύθμιση αποκλείονται όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011. Αυτά τα ακίνητα θα παραμείνουν στην κατηγορία κατεδαφιστέα,  αν και το πιο πιθανό είναι ότι αντί κατεδάφισης θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του προστίμου διατήρησης του ακινήτου από το 5% που είναι σήμερα.