Βαρύ πακέτο μέτρων στο τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

923

 

Μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος , κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016, φέρνει το νομοσχέδιο με τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή.

 

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των φόρων, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους.

 

Ποιές είναι οι αλλαγές και οι δυσάρεστες εκπλήξεις που «έκρυβε» το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό:

-Η περαιτέρω μείωση του ανώτατου πλαφόν για μία σύνταξη, στα 2.000 ευρώ μεικτά, έναντι 2.304 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο

-Στο όριο των 2.000 ευρώ υπολογίζεται και η εισφορά υπέρ υγείας και η Εισφορά Αλληλεγγύης , με αποτέλσμα το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται στα   1.820 ευρώ.

-Παραμένει στα 3.000 το πλαφόν που εξαρχής είχε τεθεί για το άθροισμα των συντάξεων.

Δραματική θα είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ, ειδικά από το 2017. Για φέτος η αλλαγή  των εισοδηματικών κριτηρίων θα ψαλιδίσει τα 168 από τα 900 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το συνολικό επίδομα κατά 18%-19%. Του χρόνου, όμως, οι τέσσερις στους δέκα θα χάσουν το επίδομα και σταδιακά έως το 2020 δεν θα υπάρχει καν.

-Καταργείται η εξαίρεση βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν τη σύσταση «Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών και συγχώνευσης σε αυτήν εταιριών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ & ΑΕΔΑΚ ΑΟ ΑΕ».

-Εξειδικεύεται ο τρόπος αποπληρωμής της ασφαλιστικής οφειλής που προκύπτει από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους επιστήμονες, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να έχουν έκπτωση εισφορών τα πρώτα 5 χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Υπολογίζονται οι εισφορές τους στο 14% για τα δύο πρώτα χρόνια και στο 17% για τα επόμενα τρία.