«Βλάσφημη» για τη χώρα της η ταινία που στέλνει το Πακιστάν στα φετινά Όσκαρ

162

Η ταινία «Circus of Life», η επίσημη πρόταση του Πακιστάν στα Όσκαρ, έχει χαρακτηριστεί «βλάσφημη» στη χώρα.

Ένας ευσεβής ηλικιωμένος μουσουλμάνος που γράφει θρησκευτικούς ύμνους, βλέπει τη ζωή του να διαλύεται όταν ανεβαίνει εν αγνοία του ένα βίντεο στα social media, όπου ο ίδιος χορεύει στον ρυθμό ενός παλιότερου λαϊκού τραγουδιού.

Με αφορμή ένα αληθινό γεγονός, αυτή η απλή υπόθεση αποτέλεσε τη βάση του Circus of Life για τον Σαρμάντ Σουλτάν Χουσάτ, που ασχολείται με το σινεμά και την τηλεόραση στη χώρα του εδώ και μια 20ετία. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές καθώς η ταινία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Μπουσάν στο τέλος του 2019 και ετοιμάζονταν για πρεμιέρα στο Πακιστάν στις αρχές του 2020, όταν τρεις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί, η κυβέρνηση τη ματαίωσε ζητώντας επανεξέταση του περιεχομένου της από ειδική επιτροπή.

Τοποθετημένη στη Λαχόρη, η ταινία σύμφωνα με τη σύνοψή της «εξετάζει το πορτρέτο μιας οικογένειας αλλά και σχολιάζει δηκτικά τους μικρούς θεούς αυτού του πλανήτη που αστυνομεύουν τα ιδιωτικά μας πάθη». Ομάδες φονταμενταλιστών της χώρας έδωσαν τον χαρακτηρισμό «βλάσφημο» στο φιλμ, θεωρώντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει ανθρώπους να παρεκκλίνουν από τον ισλαμισμό.

Μετά από δικαστική μάχη μηνών, η ταινία πήρε άδεια τελικά από την εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προβληθεί το καλοκαίρι, όμως αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα λόγω των διαρκών απειλών για τη ζωή του που δέχεται ο δημιουργός από συγκεκριμένα γκρουπ. Ο Χουσάτ δήλωσε στον Guardian πως «δέχεται δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα, όπως και φωτογραφίες αποκεφαλισμών».

Η χώρα επισήμως επέλεξε το Circus of Life για τα επερχόμενα Όσκαρ όμως ακόμη και τώρα οι αντιδράσεις μέσα στο Πακιστάν δεν έχουν επιτρέψει την προβολή της.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Πηγή: www.lifo.gr