Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη
Υπάρχουν εκατομμύρια συνταγές για γλυκές πίτες αλλά η μηλόπιτα κρατάει τα σκήπτρα ως μητέρα όλων!
Ποιός δεν ονειρεύεται δίπλα από το αχνιστό του ρόφημα ένα λαχταριστό κομμάτι με τη γλύκα των καραμελωμένων μήλων, τη τραγανή ζύμη και τη γεύση κανέλλας στο στόμα; Οι Αμερικανοί λατρεύουν ιδιαίτερα τη μηλόπιτα και είναι κάτι σαν το “εθνικό τους γλυκό” από τότε που ενσωματώθηκε στη κουλτούρα του λαού τους και κατοχυρώθηκε ως σύμβολο της αμερικανικής ευημερίας, της οικογένειας και της πατρίδας. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα παραμένει μια “μαμαδίστικη” συνταγή, διαχρονική και επίκαιρη, ξυπνώντας αναμνήσεις από οικογενειακή σύναξη και κουβεντούλα με φίλους, σε ένα περιβάλλον που “μυρίζει” θαλπωρή και σε προδιαθέτει να κουρνιάσεις στον καναπέ του σπιτιού!
Εμείς ξετρυπώσαμε μια από τις καλύτερες εκδοχές της μηλόπιτας και σας την παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως. Χειμώνας μπαίνει σιγά – σιγά και τα μήλα αυτή την εποχή είναι άφθονα…. Κρίμα δεν είναι να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία;;;
Υλικά
1 πακέτο ζύμη για πίτες
1/2 φλιτζάνι σως butterscotch (τη βρίσκουμε στα super markets)
4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 φλιτζάνια ψημένα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
(θα χρειαστείτε 6-8 μήλα μεσαίου μεγέθους)
1/2 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1 1/2 κ.σ κανέλλα
1 κ.σ γάλα
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι σως butterscotch για το γαρνίρισμα
παγωτό βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και σε ταψάκι με χαμηλό ύψος (ή σε ταρτιέρα) τοποθετούμε το ένα από τα δύο φύλλα της ζύμης και τρυπούμε με το πηρούνι μας σε όλη την επιφάνεια για να μην φουσκώσει.
2. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τη σως καραμέλας μαζί με 2 κ.σ αλεύρι και αλείφουμε με αυτό τον πάτο της ζύμης.
3. Σε ένα μεγαλύτερο μπωλ ανακατεύουμε τα μήλα, την καστανή ζάχαρη, τις άλλες δύο κ.σ αλεύρι που απέμειναν και την κανέλλα. Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί.
4. Πιέζουμε απαλά τα μήλα και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο ώστε να τα σκεπάσει.
5. Σφραγίζουμε καλά τις άκρες και τυλίγουμε προς τα μέσα, για να δώσουμε κυματιστό σχήμα.
6. Απλώνουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
7. Ψήνουμε για 60′-70′ ή ωσότου τα μήλα είναι τρυφερά και η ζύμη πάρει χρυσαφένιο χρώμα. (Μετά τα 30′ ψησίματος, καλύπτουμε την πίτα μας με αλουμινόχαρτο για να μην “αρπάξει”). Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στις 2 ώρες προτού τη σερβίρουμε.
8. Στο φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνουμε για 30”-45” τη σως καραμέλας και περιχύνουμε το κομμάτι που έχουμε σερβίρει. Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με βανίλια παγωτό.
Καλή Επιτυχία!