Δεύτερο δημοψήφισμα ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας

1722

Σε δεύτερο δημοψήφισμα την τελευταία διετία, το οποίο τοποθετείται την προσεχή άνοιξη, οδηγεί σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η πρόσφατη επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να ανοίξει τον φάκελο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, που  δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων της τότε περιόδου, η ατζέντα επί της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν «συμβουλευτικά», όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι πολίτες θα περιλαμβάνει: πρώτον, τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου της ενέργειας και των υδάτων. Δεύτερον, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και, τρίτον, την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου, δηλαδή την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, που με βάση τα αποτελέσματα στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, ως σταθερού εκλογικού συστήματος.

Κατά ορισμένες πηγές, πάντως, η προεδρική εκλογή μπορεί τελικώς να αποσυρθεί από τη θεματολογία του δημοψηφίσματος, καθώς υπό την πίεση της εσωκομματικής τάσης των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε από την αρχική του προσέγγιση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Σε κάθε περίπτωση, η πλέον κρίσιμη παράμετρος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η ψήφος για την απλή αναλογική: εάν η συνταγματική της κατοχύρωση αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος, εκ των πραγμάτων η σύγκρουση της προπερασμένης εβδομάδας στη Βουλή θα μεταφερθεί στους πολίτες.

Οπως προαναφέρθηκε, οι τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη διενέργεια ή μη, αλλά και για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, θα ληφθούν στις αρχές του νέου έτους, υπό το πρίσμα και των τότε δημοσκοπήσεων. Είναι προφανές και αναγνωρίζεται από συνομιλητές του κ. Τσίπρα πως ο πρωθυπουργός δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για να το χάσει. Ομως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως από τις τρέχουσες έρευνες της κοινής γνώμης προκύπτει ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό, αλλά και ότι αντιμετωπίζει θετικά την απλή αναλογική, οπότε η κυβέρνηση θα έχει σε περίπτωση δημοψηφίσματος με τη συγκεκριμένη ατζέντα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ. Πάντως, το συγκεκριμένο νόμισμα έχει και άλλη όψη. Το ερώτημα που θέτουν έμπειρα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην κυβέρνηση εάν κεντρικές του επιλογές καταψηφιστούν σε μια δημοψηφισματική διαδικασία, εκτός εάν, όπως αναφέρουν, ο κ. Τσίπρας επιλέξει να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως όχημα για να «αποδράσει» από την εξουσία την επόμενη άνοιξη, ώστε να αποφύγει να καταρτίσει ο ίδιος τον εξαιρετικά δύσκολο προϋπολογισμό του 2018 που προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» τη συνταγματική αναθεώρηση, όχι μόνον στην κατεύθυνση ενός πολιτικού αντιπερισπασμού από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και ως όχημα για τη σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Αλ. Τσίπρα ως ενός εκ των δύο βασικών πυλώνων, ενός νέου διπολισμού, με τη Ν.Δ. εκ των πραγμάτων να έχει αναδειχθεί σε αντίπαλον δέος.

 

Πηγή: Η Καθημερινή