Δημοσιονομική «βόμβα» τα αναδρομικά σε γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους

601

Συνεχώς ανεβαίνει ο λογαριασμός των δικαστικών διεκδικήσεων για αναδρομικά και αποκατάσταση μισθών ενώ ακόμη αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα και τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή, το μπαράζ των πρωτόδικων αποφάσεων, που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και τις διατάξεις του νέου Μισθολογίου του 2017, δικαίωσαν τους γιατρούς του ΕΣΥ. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων κρίνουν ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 που αφορούν τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ και τους επιδικάζουν διαφορές αποδοχών για τη διετία 2017-2018 που ξεκινούν από 19.000 ευρώ ως 24.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων ενδέχεται να αποτελέσουν πιλότο για διεκδικήσεις διαφορών αποδοχών εργαζομένων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια.

Επίσης σαν «βόμβα» θα σκάσει και η απόφαση για τους ένστολους. Στην πραγματικότητα οι ένστολοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από μια τέτοια απόφαση, όχι όμως από Πρωτοδικεία αλλά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι στρατιωτικοί ζητούν τα 2,77 ευρώ την ώρα που από τις 19.5.2017 προβλέπει ο ν.4472/2017 να παίρνουν σαν αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν τους τα καταβάλλει! Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, επειδή δεν τους δίνουν την αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης, όπως ο νόμος ορίζει και το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ως επείγον το θέμα, προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου 2019, στο Στ΄ Τμήμα του.

Και όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών για τον Νόμο Κατρούγκαλου, που θεωρείται «η μητέρα όλων των μαχών» καθώς απειλεί να εκτοξεύσει το σύνολο των διεκδικήσεων σε δυσθεώρητο ύψος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.