Διορθώστε το Ε9 για να μην έρθει φουσκωμένος ο ΕΝΦΙΑ

1594

Προθεσμία έως τα τέλη Νοεμβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους για να διορθώσουν τα λάθη που έχουν στις δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους (Ε9), καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο απ’ ό,τι κανονικά ισχύει.

Το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε σωρεία λαθών, η μη διόρθωση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία παρατείνεται από τη λήξη της (29 Ιουλίου 2016) και για τέσσερις ακόμα μήνες (έως 30 Νοεμβρίου 2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2010 και τα επόμενα έτη.

Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τη νέα καταληκτική ημερομηνία το προβλεπόμενο πρόστιμο θα μειώνεται στο μισό και πρακτικά θα ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς το προβλεπόμενο πρόστιμο για την τροποποιητική δήλωση ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά έτος.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να καταθέσουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις εφορίες, προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν στα λάθη αυτά και το γεγονός ότι κατά τις πρώτες δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που έκανε το υπουργείο Οικονομικών προέκυπταν εκκαθαριστικά με φόρο ιδιαιτέρως υψηλό. Τα λάθη είχαν να κάνουν κυρίως με την ορθή αποτύπωση των αγροτεμαχίων στις δηλώσεις Ε9 και δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην εξαίρεσή τους από τον συμπληρωματικό φόρο φέτος. Το έκανε ώστε να αποφευχθεί πιθανή πολιτική κρίση όταν θα λάμβαναν τα εκκαθαριστικά τους οι κάτοχοι των αγροτεμαχίων και διαπίστωναν ότι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Και προχώρησε στην κίνηση αυτή, αφού πρώτα είχε διασφαλίσει ότι από την εξαίρεση των αγροτεμαχίων δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ (2,65 δισ. ευρώ). Πάντως, να σημειωθεί ότι η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον ΕΝΦΙΑ –προς το παρόν τουλάχιστον– ισχύει μόνο για φέτος.

Οι τρεις παγίδες

Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν άμεσα τα στοιχεία που έχουν υποβάλει στο Ε9 και να προβούν σε διορθώσεις –αν απαιτείται– πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ (που αναμένονται έως τα τέλη του Αυγούστου), ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού του φόρου. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα συνηθέστερα λάθη που προκαλούν τη βεβαίωση υψηλότερου φόρου ακινήτων απ’ ό,τι κανονικά θα έπρεπε, είναι:

1. Η λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Από τα πλέον συνηθέστερα λάθη είναι η δήλωση ως κύριου χώρου των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

2. Η λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα.Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.