Δώδεκα άμαξες έργα τέχνης μόνο για το μουσείο στο Τατόι

471

Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση των αμαξών ως «στατικών μουσειακών αντικειμένων μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας»

Προχωράει η αποκατάσταση των 12 αμαξών που βρέθηκαν στον στάβλο του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, όπως και η μετατροπή της οικίας δασοφύλακα σε κέντρο πληροφόρησης του κτήματος. Αμφότερες οι μελέτες έλαβαν την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι άμαξες απομακρύνθηκαν από το κτίριο του Βουστασίου, όπου βρίσκονταν σε ακατάλληλες συνθήκες από το 1973, για να καθαριστούν και να γίνουν οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων. Τώρα, η μελέτη προβλέπει τη συντήρηση των μεταλλικών, ξύλινων, υφασμάτινων και δερμάτινων στοιχείων των αμαξών και τη συμπλήρωση των κενών τμημάτων. 

dodeka-amaxes-erga-technis-mono-gia-to-moyseio-sto-tatoi0Ανάμεσά τους βρίσκονται η εντυπωσιακή άμαξα τύπου Berlin με την οποία τελέσθηκαν οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, το 1962, η ανοικτή άμαξα τύπου Ascot Landau που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας, αλλά και άμαξες που είχαν ευρύτερες χρήσεις (σπορ, μετακινήσεις, παρουσία σε εκδηλώσεις).

Η μελέτη προτείνει την αποκατάστασή τους ως «στατικά μουσειακά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας» και όχι ως χρηστικά οχήματα. Με άλλα λόγια, δεν προβλέπεται βόλτα με άμαξες στο Τατόι. Προτείνεται, ακόμα, η δημιουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου εκθεσιακού χώρου αυστηρών προδιαγραφών, με ελεγχόμενες συνθήκες εντός του κτήματος.

πηγή: Η καθημερινή

Σάκης Ιωαννίδης