Έκρηξη βίας προσφύγων και μεταναστών φοβούνται αστυνομικοί και λιμενικοί

844

Φόβους για έκρηξη βίας στα σημεία όπου συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζουν αστυνομικές και λιμενικές αρχές, στον απόηχο και των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά.

Λίγες ώρες μετά την πρώτη πορεία περίπου 2,5 χιλιάδων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, για ασήμαντη αφορμή ξέσπασαν άγριες συμπλοκές, πετροπόλεμος ακόμη και μάχες με σιδηρολοστούς με αποτέλεσμα η κατάσταση για πολύ ώρα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Λιμενικοί και αστυνομικοί εμφανίζονται ανήμποροι να παρέμβουν και προειδοποιούν για τα χειρότερα αν δε ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης . Μάλιστα η εντολή που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις, είναι να μην παρεμβαίνουν, αλλά απλώς να μπαίνουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες. Οι ίδιοι καταγγέλουν μάλιστα οτι η πολιτεία είναι παρατηρητής στα τεκταινόμενα και η αστυνομία διαιτητής στις μεταξύ των προσφύγων διενέξεις, με αποτέλεσμα να παρεισφρύουν  μέλη ΜΚΟ που αλωνίζουν και κάνουν πολιτική.

Η απόγνωση των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών τους οδηγεί σε εκρήξεις βίας, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις μεταξύ αλλοεθνών στην Ειδομένη και τον Πειραιά, κυρίως, να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
΄Ενα ακόμα ζήτημα είναι  τι θα γίνει με όσους πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα παραμονής, αν οι μετανάστες θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα και πως θα αντιμετωπίζονται όσοι από αυτούς παραβιάζουν το νόμο και συμμετέχουν σε επεισόδια, όπως συνέβη την περασμένη νύχτα στον Πειραιά.