Εκρηκτική η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς-Πλήρης η αδυναμία της πολιτείας

887

Στη Χίο μετά τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στο κλειστό κέντρο φιλοξενίας, περισότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες «διέφυγαν» χωρίς να τους εμποδίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και κατέληξαν στο λιμάνι ζητώντας να έρθουν στον Πειραιά και να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία της Ευρωπαικής ΄Ενωσης. Διανυκτέρευσαν στο λιμάνι της Χίου, με την ελπίδα ότι θα επιβιβαστούν σες κάποιο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μετακινηθούν έστω και προσωρινά στο hot spot της Σούδας,που απέχει μόλις 500 μέτρα από το λιμάνι.

Μετά τη μαζική φυγή της Παρασκευής η αστυνομική διεύθυνση Χίου λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει νέες αποδράσεις.Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων της ΒΙΑΛ, που έχουν ανοίξει οι πρόσφυγες, προκειμένου να φύγουν από τον χώρο, ενώ η αστυνομία έχει τοποθετήσει αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν περιπολία στην περίφραξη, για την αποτροπή νέων εξόδων. Για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης,  έχουν φτάσει στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνολικά 45 άτομα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην περιοχή της ΒΙΑΛ, όσο και σε άλλα σημεία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Το κέντρο με βάση τη συμφωνία και όσα ψηφίζει η ελληνική βουλή έχει μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης αλλά καμία αρχή δεν έχει αναλάβει την ευθύνη φρούρησης των ανθρώπων που βρίσκονται σ αυτό. Ο δήμαρχος Χίου Mανώλης Βουρνού έστειλε εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλοντας τη σύμβαση παραχώρησης καθώς ο χώρος από hot spot μετατρέπεται σε κέντρο κράτησης.

Στον Πειραιά, πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να φύγουν από τον καταυλισμό για να μεταβούν σε άλλες οργανωμένες  δομές καθώς ενημερώνονται από συμπατριώτες τους για άθλιες συνθήκες. Στο λιμάνι του Πειριά την Παρασκευή το βράδυ, συνελήφθησαν δύο έλληνες  23 και 21 ετών συνελήφθησαν καθώς διέδιδαν ψευδώς σε πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, προτρέποντάς τους να τους ακολουθήσουν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε αυτά οδικώς έναντι αμοιβής. Για τους δύο συλληφθέντες σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Στην Ειδομένη μία ομάδα προσφύγων που μένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης ξεκίνησαν απεργία πείνας. Νεαροί πρόσφυγες και μικρά παιδιά έκλεισαν το στόμα τους με μονωτική ταινία, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο στα κλειστά σύνορα που δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Στον Κατσικά Ιωαννίνων άκρως επεισοδιακή  ήταν η επιχείρηση εγκατάστασης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας.Επί ώρες, οι πρόσφυγες αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας και μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν επί ώρες

Στην Αθήνα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα η «αποσυμφόρηση» του λιμανιού του Πειραιά πριν από την έναρξης της πασχαλινής περιόδου με τη δημιουργία νέων οργανωμένων χώρων φιλοξενίας.

Ωστόσο, από τη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός σε αντίθεση και με δική του προηγούμενη εκτίμηση ότι η Ειδομένη θα διαλυθεί μέσα στο Απρίλιο ανέφερε «το αίσχος στο Λιμάνι και στην Ειδομένη θα σταματήσει, αλλά θα πάρουν το χρόνο τους».Ο κ. Μουζάλας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Την χαρακτήρισε καλή άλλα δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλοί και ανομοιογενείς παίκτες, ενώ μιλώντας για την γειτονική χώρα κράτησε χαμηλές προσδοκίες σε ότι αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων. «Έχουμε μια Τουρκία που κρίνεται καθημερινά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει κακά. Αναμένουμε να τηρήσει αυτά που έχει δεσμευθεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε σε σχέση με την Ειδομένη ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, αλλά για πρώτη φορά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο χρήσης αστυνομικής βίας για όσους δημιουργούν προβλήματα.