Έμφραγμα από τους νέους φόρους στα ακίνητα!

1132

΄Εμφραγμα προκαλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όχι μόνο μονιμοποιείται , αλλά  προσθέτει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους φορολογούμενους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 πολίτες καλούνται να πληρώσουν από 50 έως 3.425 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Παρά τις μειώσεις των αντικειμενικών έως και 30%, τα νέα εκκαθαριστικά θα υπολογιστούν με νέους συντελεστές , σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή την Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι μόνον 1 στους 8 ιδιοκτήτες θα δει τελικά αυξήσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν πως είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα αιφνιδιαστούν όταν αντικρύσουν το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί τον Αύγουστο.

Με τη διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αλλάζει προς το χειρότερο και η κλίμακα υπολογισμού του φόρου. Επιπρόσθετα  το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εντάξει και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα:

– Φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους αυτούς προκύπτουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου έως και 200%.

– Ιδιοκτήτες που για πρώτη φορά θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια.

– Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται κατά 150% έως 325%. Για παράδειγμα φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ εκτός από το βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ  θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι σκαρφαλώνει φέτος στα 425 ευρώ.

– Ιδιοκτήτες που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

-Ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά  23-25%.  Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

Κερδισμένοι  βγαίνουν μόνον όσοι διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές όπου μειώθηκε δραστικά η αντικειμενική τιμή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές  περιοχές όπου παρότι μειώθηκε η τιμή ζώνης, δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ, γιατί παρέμειναν στο ίδιο κλιμάκιο τιμής ζώνης.