Επιτέλους, η βιβλιοθήκη της Καλών Τεχνών αποκτά τη στέγη που της αξίζει

1868

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Μετά από αρκετές αναβολές, η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τέχνης στην Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους την στέγη που της αξίζει και μάλιστα, με τις καλύτερες προδιαγραφές, μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

Οι εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ δεν πληρούσαν τις κατάλληλες προδιαγραφές αφού μιλάμε για 60.00 τόμους, 600 χαρακτικά και 413 τίτλους ειδικευμένων περιοδικών που στεγάζονταν ως τώρα σε έναν χώρο 550 τ.μ ως προσωρινή λύση …εδώ και 21 χρόνια. Το νέο κτίριο στην οδό Πειραιώς έχει συνολική επιφάνεια 4.780 τ.μ και χωρίζει τη βιβλιοθήκη σε έξι μέρη, τα οποία οριοθετούνται από μια γραμμική σκάλα. Η βιβλιοθήκη θα διαθέτει ουσιαστικά δύο προσβάσεις, καθώς οι πρυτάνεις επέμεναν για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, η κατασκευή της δημιουργήθηκε με μέλημα να δίνει την αίσθηση ενός ημιυπαίθριου και να δημιουργεί ένα όμορφο περιβάλλον στους επισκέπτες της.

Το κτίριο της βιβλιοθήκης συνάντησε πολλές γραφειοκρατικές παρακωλύσεις και οικονομικά εμπόδια, αλλά χάρη στη πλουσιοπάροχη ενίσχυση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 400.000 ευρώ, εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που μπόρεσαν να καλύψουν κυρίως τον εξοπλισμό των χώρων και να οδηγήσουν το σχέδιο στην τελική υλοποίησή του. Τα πάγια έξοδα της βιβλιοθήκης αναμένεται να φτάσουν τα 100.000 ευρώ, αλλά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο καινούργιο αμφιθέατρο της Σχολής προβλέπεται να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των εξόδων, καθώς θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό της.