Επτά χρόνια φυλακή στους μαθητές που αντιγράφουν στην Κίνα

911

Ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται ακόμα και με επταετή κάθειρξη  θα θεωρείται από το Νοέμβριο η αντιγραφή των μαθητών στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το κύρος του θεσμού έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ότι οι μαθητές αντιγράφουν σε συνεννόηση με τους δασκάλους τους. Για το λόγο αυτό, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τις πωλήσεις των ασύρματων συσκευών, που χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιγραφή στις εξετάσεις, καθώς και την πρακτική να προσέρχεται στις εξετάσεις αντικαταστάτης του υποψηφίου.

Το αυστηρότερο μέτρο για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων είναι η αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου και προβλέπει ως ανώτατη ποινή την επταετή κάθειρξη, στην περίπτωση που υπάρξει διευκόλυνση αντιγραφής, ή ακόμα και τη συμμετοχή  με αμοιβή στις πανεθνικές εξετάσεις κάποιου αντικαταστάτη του πραγματικού υποψηφίου. Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τέτοιου είδους φαινόμενα. Φέτος, στις εισαγωγικές εξετάσεις συμμετέχουν περίπου 9,4 εκατομμύρια μαθητές.