Φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση

453

Φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά με την εφαρμογή μια νέας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων τους σχεδιάζει να δώσει από το 2020 η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ενισχύσει τόσο τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα όσο και τη μεσαία τάξη.

Ετσι, μετά τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις (κέρδη και μερίσματα) και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που έχουν ήδη κλειδώσει και θα προβλέπονται στο νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» όλα τα σενάρια για τις μειώσεις φόρων σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες που θα τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος. Το στίγμα των ελαφρύνσεων αυτών αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση το εύρος των φοροελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί από τα περιθώρια του νέου προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ για το 2020. Ο χώρος αυτός, εφόσον εξασφαλιστεί, θα προέλθει από την επιστροφή των ετήσιων δόσεων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), έσοδα τα οποία η κυβέρνηση συζητεί με τους θεσμούς να μετράνε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Πηγή:Τα Νέα