“Φρούριο” η Αθήνα για τρεις ημέρες – Kλείνουν δρόμοι και σταθμοί μετρό

1282

Σε γενική επιφυλακή μπαίνει από σήμερα η ΕΛΑΣ, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες έχει την 9η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αμέσως μετά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Ήδη έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Τούρκου πρόεδρου, ενώ από την Τρίτη έως το μεσημέρι της Παρασκευής το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι σε ετοιμότητα. Οι φόβοι για επεισόδια για το κέντρο της Αθήνας τόσο την Τετάρτη, όσο και των επόμενων δυο ημερών  λόγω συγκεντρώσεων κάνουν την κατάσταση εκρηκτική.

 Σε «κόκκινο» συναγερμό θα βρίσκεται από απόψε η Ελληνική Αστυνομία σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και  καταστροφές, ενόψει της αυριανής 9ης επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το κέντρο της Αθήνας θα είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστο για τους πολίτες και τα αυτοκίνητα, καθώς στις 12 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, όπου το «παρών» θα δώσουν και αντιεξουσιαστικές, ενώ στις 5 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς  το σημείο που δολοφονήθηκε πριν 9 χρόνια ο 15χρονος μαθητής.

Συνολικά θα διατεθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν στο γνωστό κλεφτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με το πλάνο, ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα λάβουν μέρος στα μέτρα, ενώ όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι σε επιφυλακή. Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους.

Σε ότι αφορά στη διήμερη επίσκεψη Ερντογάν, περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς, 150 Τούρκους σωματοφύλακες (ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες), 5 θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, ελεύθερους σκοπευτές ακόμα και jammers (συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων) περιλαμβάνει το σχέδιο ασφαλείας που θα μπει σε εφαρμογή πριν καν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα μέτρα για τον Τούρκο πρόεδρο που επισκέπτεται την χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου είναι υπό τελική διαμόρφωση και σε συνεννόηση με τη φρουρά του. Το αεροπλάνο με τον Ερντογάν και τη συνοδεία του αναμένεται να  προσγειωθεί λίγο πριν 11 το πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ ειδικό πλάνο θα υπάρξει και για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θράκη.

Το βασικό κέντρο επιχειρήσεων έχει στηθεί μέσα στη ΓΑΔΑ, ενώ εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο μικροσκόπιο μπήκαν το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία, αλλά και όλα να εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούν χρησιμοποιήσουν κατά τις διάρκεια των μετακινήσεων. Η Ελληνική Αστυνομία, θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα μέτρα τάξης στα σημεία από όπου θα περάσει ή θα παραστεί και οι μετακινήσεις του αναμένεται να είναι ελάχιστες και κυρίως γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό.