Γαλλική κρεμμυδόσουπα

1624

Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου

Έχει γίνει συνήθεια να τηλεφωνώ σπίτι γύρω στην μία για να ρωτήσω τι φαγητό έχουμε. Το πρωί δεν πεινάω και είναι εκεί, γύρω στην μία, που με πιάνει η λιγούρα. Και είναι η στιγμή που πρέπει να πάρω σοβαρές αποφάσεις. Δεν θα φάω τίποτα για να απολαύσω το μεσημεριανό; Θα φάω ένα κουλούρι να με κρατήσει μέχρι τις τέσσερεις; H μήπως να βρω μια αφορμή να φάω κάτι άλλο; Στο άκουσμα της κρεμμυδόσουπας η πρώτη σκέψη είναι ότι δεν σε χαλάει μια κουταλιά και να περάσεις γρήγορα στο “κυρίως”, όταν μαθαίνεις ότι δεν υπάρχει “κυρίως” έρχεται αστραπιαία η δεύτερη σκέψη ότι το ευαίσθητο στομάχι σου δεν υπάρχει περίπτωση να το αντέξει. Τι μου έτυχε τώρα εκείνη την ήμερα και δεν κατάφερα να φάω κάτι απέξω, δεν θυμάμαι. Ήταν και η πρώτη κουταλιά που ήταν νοστιμότατη. Πραγματικά την απήλαυσα.

Υλικά
6 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 κιλό)
3 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι
2 λίτρα ζεστό ζωμό βοδινού
½ κ.γ. θυμάρι
1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
10 φέτες φρυγανισμένο ψωμί
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το αλάτι και αρχίζουμε να τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Ανακατεύουμε τακτικά για να μην καούν και προσθέτουμε την ζάχαρη για να αρχίσουν να καραμελώνουν.

Όταν αρχίσουν τα κρεμμύδια να σκουραίνουν ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, το θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε την σούπα να βράσει για άλλη μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μοιράζουμε την σούπα σε ατομικά πυρίμαχα μπολ. Τρίβουμε τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με σκόρδο και καλύπτουμε με αυτές την επιφάνεια της σούπας.

Από πάνω ρίχνουμε το τυρί και βάζουμε τα μπολ στο φούρνο για 5 λεπτά.

Μόλις λιώσει το τυρί και πάρει χρώμα, βγάζουμε τα μπολ από τον φούρνο και σερβίρουμε την σούπα αμέσως.

Καλή Επιτυχία!