Για την κατάσταση στη Μόρια ευθύνονται η Αθήνα και οι τοπικές Αρχές, λένε οι Βρυξέλλες

683

Στην ελληνική κυβέρνηση και στις τοπικές Αρχές επιρρίπτει τις ευθύνες για για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου ο  συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό Μάαρτεν Βερβέι.

Σύμφωνα με το New Europe, ο Μάαρτεν Βερβέι διευκρίνισε πως: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονιστής της Ε.Ε. επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα αλλά και στις τοπικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Λέσβου και Χίου.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται ότι “το βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στα hotspots. Για επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση απαιτείται μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης, 7.373 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο νησί της Λέσβου. Ενώ στο νησί μπορεί να φιλοξενηθούν μόλις 3.253 άτομα, ο καταυλισμός στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες.