Γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις να τσεκάρεις συνεχώς το κινητό σου!

1218

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Τα Smartphone έχουν κυριεύσει τη ζωή μας με αποτέλεσμα να περνάμε περισσότερη ώρα με το κινητό, παρά με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Μια ειδοποίηση αρκεί ώστε να ακουμπήσουμε το κινητό μας και να ξαναρχίσουμε την «περιπλάνηση» στον κόσμο των e-mail, στο timeline μας, ξεχνώντας φυσικά τον πραγματικό λόγο για τον οποίο βγήκαμε έξω.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καθηγήτριας Sharon Begley, η λέξη κλειδί είναι η ντοπαμίνη, δηλαδή ο νευροδιαβιβαστής ευτυχίας του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση και την ευφορία. Η έλλειψη ντοπαμίνης μπορεί να μας προκαλέσει ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

Μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Independet, έδειξε ότι η ντοπαμίνη που έχει συνδεθεί με την απόλαυση– είναι εθιστική. Αν λοιπόν η ντοπαμίνη είναι εθιστική, εθισμό μας προκαλεί και… ό,τι μας την προκαλεί!
Όταν λαμβάνουμε μια νέα πληροφορία τσεκάροντας απλά το κινητό -ή  επικοινωνήσουμε με κάποιον άλλον μέσω αυτού-, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται, ενώ αν δε λάβουμε κάποιο μήνυμα ή κάποια ειδοποίηση τα επίπεδα της ντοπαμίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αρνητικά.
Δεν έχει να κάνει τόσο με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, αλλά το να τις περιμένουμε για να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, με αποτέλεσμα να τις επιζητάμε ώστε να νιώθουμε ευχαριστημένοι.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο αν συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχει. Αν το κινητό μας προκαλεί άγχος και εξαρτόμαστε απ’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας «Δηλαδή τι θα γίνει αν θα τσεκάρω το κινητό μου στο τέλος της ημέρας;».