Η επίσημη παρουσίαση των “Καρτ-Ποστάλ” στην Αθήνα

2150

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Σας έχει τύχει να αγαπάτε πάρα πολύ ένα πρόσωπο χωρίς να το γνωρίζετε; Ε, κάπως έτσι συνέβαινε αυτό με μένα όλα αυτά τα χρόνια και τη Victoria Hislop.

Ανακάλυψα το ξακουστό “Νησί” το Μάη του 2007, μερικές εβδομάδες πριν φύγω για το πρώτο μου ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία. Έψαχνα για ένα βιβλίο που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα μου κάνει καλή συντροφιά τις ώρες του ταξιδιού. Θυμάμαι να ανοίγω συμπτωματικά ένα περιοδικό και να βλέπω να προτείνουν το πρώτο βιβλίο μιας Αγγλίδας δημοσιογράφου που γράφει …για τη Σπιναλόγκα! “Τι αντίθεση..!” σκέφτηκα. Μια Αγγλίδα δημοσιογράφος από το Λονδίνο γράφει βιβλίο για την Κρήτη, μια Ελληνίδα δημοσιογράφος από την Κρήτη ταξιδεύει για Λονδίνο ….και διαβάζει για την Κρήτη! Θυμάμαι να “ξεκοκκαλίζω” το βιβλίο μέσα σε λίγες μέρες, να μένω εντυπωσιασμένη από την αριστοτεχνική γραφή και τις περιγραφές του και να σκέφτομαι πως ούτε μια γνήσια Κρητικιά δεν θα μπορούσε να περιγράψει τόσο παραστατικά ένα κρητικό γλέντι, να επιστρέφω από το ταξίδι μου και να λέω στους δικούς μου ότι πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσουν, να το διαβάζουν και να συμφωνούμε πως αυτό το βιβλίο θα πρέπει να γίνει σήριαλ και αν γίνει με τον σωστό τρόπο και με την κατάλληλη επιλογή ηθοποιών, θα “αφήσει εποχή”!

Θυμάμαι στις παρουσιάσεις που έκανε η Victoria Hislop για “Το Νησί”, να το μαθαίνω πάντα ετεροχρονισμένα και να “χτυπιέμαι σαν το χταπόδι” που δεν το ήξερα νωρίτερα για να είμαι εκεί! Θυμάμαι την ικανοποίηση όταν πρωτοέμαθα ότι αυτό το υπέροχο βιβλίο θα γίνει σήριαλ …και ένιωθα από μέσα μου να καμαρώνω σαν το γύφτικο σκερπάνι η χαζή, λες και ήμουνα εγώ που είχα δώσει τη φαεινή ιδέα στο σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη να το κάνει σήριαλ! Και θυμάμαι να στέκομαι σε μια γωνιά του καναπέ, ακούνητη σαν αγαλματάκι, σε κάθε επεισόδιο κάθε Δευτέρα βράδυ το χειμώνα του 2010 και να τρέχουν τα μάτια ποτάμι στις επίμαχες σκηνές των αποχωρισμών και όχι μόνο… Και θυμάμαι ακόμα έντονα να σκέφτομαι σε κάθε προβολή, πόσο κρίμα ήταν που ο μπαμπάς μου δεν πρόλαβε να δει ένα σήριαλ που αφορούσε τον τόπο του στα χρόνια που ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, γιατί εντωμεταξύ είχαν περάσει και δύο χρόνια που είχε φύγει από τη ζωή…

Από την εποχή του “Νησιού” μέχρι την εποχή των φετινών “Καρτ-Ποστάλ” μεσολάβησαν και άλλα επιτυχημένα βιβλία της Victoria, τα οποία “ρουφούσα” με την ίδια λαχτάρα και μέσα σε όλη τη τρέλλα της καθημερινότητας, με βοηθούσαν να αποδράσω σε άλλους κόσμους και σε άλλες πολιτείες… Απαραίτητες και ζωογόνες για να μην χάνω το κουράγιο μου και να συνεχίσω να ονειρεύομαι. Φέτος, πάλι τυχαία, ψάχνοντας ένα βράδυ στο κινητό μου για διάφορα πράγματα, γούρλωσα τα μάτια όταν είδα ότι η Hislop, εκτός του ότι κυκλοφορεί καινούργιο βιβλίο, πρόκειται να κάνει άμεσα και την παρουσίασή του στην Αθήνα… Στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης πώς θα μπορούσα να λείψω;;; Aκόμα και αν προφανώς δεν έλειπα στην ίδια!

Η επίσημη παρουσίαση των “Καρτ-Ποστάλ” ήταν προγραμματισμένη αργά το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, στο γνωστό cafe του Ιανού. Συνεπείς στην ώρα τους και όλοι εκεί, από την ίδια τη συγγραφέα και το Νίκο Θρασυβούλου που θα συντόνιζε τη παρουσίαση και θα συνομιλούσε μαζί της, ως το συνθέτη Μίνω Μάτσα, συντελεστές του τηλεοπτικού “Νησιού” και φυσικά τον κόσμο που αγαπάει να διαβάζει τα βιβλία της.

Στο πέμπτο της κατά σειρά περίφημο μυθιστόρημα με τίτλο”Οι Καρτ-Ποστάλ”, η Victoria Hislop μας ταξιδεύει, όχι μόνο μέσα από το λόγο, αλλά και με τη δύναμη της εικόνας. Για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο της αληθινές καρτ-ποστάλ, ειδικά αποτυπωμένες για την εξέλιξη που κρύβει η κάθε ιστορία και μια ανάλογη ερώτηση δεν θα μπορούσε παρά να ήταν τόσο αναμενόμενη όσο και ενδιαφέρουσα να απαντηθεί, ώστε να λύσει απορίες. Η Victoria απάντησε πως σε κάθε της ταξίδι και στην καθιερωμένη της έρευνα πριν από κάθε βιβλίο, πάντα έβγαζε φωτογραφίες και έσπευσε να φέρει ως παράδειγμα τη περίπτωση για το βιβλίο “Ο γυρισμός”, όταν ταξίδεψε ως την Ισπανία. Επίσης, επισήμανε χαριτολογώντας πως ζήλευε από πάντα τα παιδικά βιβλία που περιείχαν φωτογραφίες και εικόνες για να συνοδεύουν τη κάθε ιστορία. Σε ερώτηση πάντως του δημοσιογράφου αν οι ιστορίες που κρύβει το βιβλίο είναι μυθοπλασία ή πραγματικότητα, εκείνη προτίμησε να το κρατήσει μυστικό και εύστοχα να ολοκληρώσει ότι αφήνει στους αναγνώστες να αποφασίσουν τι απ’ όλα ισχύει και τι όχι! Εκείνη πάντως φρόντισε να μας διευκρινίσει πως πρώτα γράφει για εκείνη και αμέσως μετά για τους πολίτες της χώρας της, καθώς ως εξωτερικοί παρατηρητές έχουν δύο εικόνες για την Ελλάδα: την Ελλάδα του τουρισμού, με τον καταγάλανο ουρανό, τον λαμπρό ήλιο και τις αμμέριστες ομορφιές της και από την άλλη πλευρά, τη σκληρή Ελλάδα της λιτότητας και της κρίσης.

hislop3

Στην παρουσίαση επίσης είδαμε και σε slides υπέροχες λήψεις από την Ελλάδα που κρύβονται στο βιβλίο της και μάθαμε την ιστορία του εξωφύλλου, που αποτυπώνει τα χιλιάδες χρώματα ενός καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος στην Καλαμάτα. Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα επόμενα μέρη που επιθυμεί να επισκεφθεί είναι η Φολέγανδρος και η Αμοργός και πως την μαγεύουν οι αντιθέσεις στην Αθήνα, ενώ αποκάλυψε τον τρόπο που γράφει ένα βιβλίο όταν βρίσκεται στον τόπο κατοικίας της, το Λονδίνο. Η συζήτηση ήταν πολύ ευχάριστη, με χιούμορ αλλά και με πληροφορίες που όλοι χαιρόμαστε να ακούμε, ειδικά όταν αγαπάμε κάποια προσωπικότητα του πνεύματος και διψάμε να μάθουμε για τον τρόπο που δημιουργεί και αφουγκράζεται τη ζωή. Και ήταν εξίσου πολύ ενδιαφέρουσα, όταν η συζήτηση κινήθηκε και γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θίγοντας το Brexit εώς και την πιθανή εκλογή Trump -μιας που η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την παραμονή των αμερικάνικων εκλογών- και τη συγγραφέα να δηλώνει πως η αντίδρασή της αν εκλεγεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος πρόεδρος, θα είναι να μην επισκεφθεί την Αμερική τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ήταν τιμή μας που καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης η Hislop μιλούσε μόνο στα ελληνικά, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της πως θα προσπαθήσει στο μέλλον να γράψει και στην ελληνική γλώσσα. Είναι συγκινητικό πόσο αποδεικνύει στην πράξη κάθε ώρα και στιγμή ότι αγαπάει αυτό το τόπο και σέβεται την ιστορία του, δίχως να έχει ρίζες ή καταβολές… Δηλώνοντας απλώς πως όταν πατάει ελληνικό έδαφος, νιώθει σαν το σπίτι της. Στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού έχει πλέον πολιτογραφηθεί ως Ελληνίδα και αν και αναζητά το φως της Ελλάδας σε κάθε -συγγραφική ή μη- ματιά της, όπως της είπα και κατ’ ιδίαν, είναι τόσο αυτόφωτη που στην πραγματικότητα δεν το έχει καθόλου ανάγκη….

“Οι Καρτ-ποστάλ” της Victoria Hislop κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.