Η ”Φιλιώ Χαϊδεμένου” πυροδοτεί μνήμες και συγκλονίζει στο θέατρο Βέακη

1705

Γράφει η Κορίνα Γεωργίου

«Μερχαμάδες» ή αλλιώς μεταξωτές εσάρπες. Μια λέξη πολιτισμικά φορτισμένη με όλες τις εικόνες, τα χρώματα και τις ευωδιές της Σμύρνης. Μια λέξη υπόμνηση του ένδοξου παρελθόντος. Μια λέξη που ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της γιαγιάς Φιλιώς και πυροδοτεί τη μνήμη στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη.

Βουρλά, 1922. Οι Νεότουρκοι μπαίνουν στην πόλη… Παντού φωτιές, καπνοί, κραυγές, πυροβολισμοί. Ο θάνατος σπέρνεται παντού. Η νεαρή -τότε- Φιλιώ παρακολουθεί τις εξελίξεις μαρμαρωμένη. Ο πατέρας της πληγωμένος θανάσιμα από τους κεμαλικούς, αργοσβήνει στα χέρια της μητέρας… Ο τρόμος είναι σκορπισμένος. Όλοι τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν…

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του. Η βίαιη έξοδος των Ελλήνων από την Μικρά Ασία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πλήθος προσφύγων κατέφτασε στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του έφερε πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο “κύμα” προσφύγων ήταν και η μόλις 23 ετών Φιλιώ Σιδερή – Χαϊδεμένου, γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μ. Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη, στις 28 Οκτωβρίου 1899 και έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 της χρόνια, το 2007.

Σχεδόν δέκα χρόνια έπειτα από την απώλειά της, το ίδρυμα πολιτισμού ”ΙΩΝΙΑ” τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας την θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο ”Φιλιώ Χαϊδεμένου” με την κ. Δ.Μπεμπεδέλη στον ομώνυμο ρόλο. Μια παράσταση φόρος τιμής στον Ελληνισμό της Μ. Ασίας και τον βίαιο αφανισμό του.

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους, Αλκιβιάδης Μαγγόνας.

Από 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βεάκη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Συντελεστές
Διασκευή: Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Αγγελής
Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Διευθυντής φωτογραφίας: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική Διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι: Πάνος Βέργος
Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης
Επιμέλεια Video: Σπύρος Πανταζής
Επιμέλεια & οργάνωση Παραγωγής: Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Θέατρο Βεάκη
Στουρνάρη 32, Αθήνα
Τηλ.: 210 522 3522