Η φίμωση στην Τουρκία συνεχίζεται…

1070

Σε αποκλεισμό της ιστοσελίδας του Wikileaks προχώρησε το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας μετά τη δημοσίευση 300.000 e-mail του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου, όρος που χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες.

To Wikileaks προχώρησε στη δημοσίευση του πρώτου μέρους των e-mail του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία (AKP) όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 294.548 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από 762 θυρίδες λογαριασμών από το «A» έως το «Ι», μαζί με χιλιάδες επισυναπτόμενα αρχεία.

Τα e-mail έχουν σταλεί από τη διεύθυνση akparti.org.tr του AKP. Το πιο πρόσφατο έχει ημερομηνία αποστολής την 6η Ιουλίου 2016, ενώ τα παλαιότερα χρονολογούνται από το 2010.

Το υλικό πέρασε στην κατοχή του Wikileaks μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και η δημοσίευση έγινε ως απάντηση στις μαζικές εκκαθαρίσεις στη γειτονική χώρα.

Οπως διευκρινίζει το Wikileaks «Έχουμε επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, που δεν συνδέεται, με οποιονδήποτε τρόπο, με τα στοιχεία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, ή με κάποιο αντίπαλο πολιτικό κόμμα ή κράτος».

Επισημαίνεται πάντως πως σύμφωνα με το Wikileaks η πρόσβαση στον ιστότοπο για όσους βρίσκονται στην Τουρκία έχει αποκλειστεί μετά τη δημοσίευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση των χιλιάδων μηνυμάτων θα απαιτήσει χρόνο προκειμένου να «αποκρυπτογραφηθεί» ενώ η πρώτη αίσθηση που προκύπτει είναι ότι περιλαμβάνονται και γενικού περιεχομένου μηνύματα, συχνά από γκρουπ διαδικτυακού διαλόγου, με μικρή πολιτική σημασία.