Η κυβέρνηση καταργεί το «άριστα»

909

Καταργεί και στην πράξη την αριστεία το υπουργείο Παιδείας, επιλέγοντας τον όρο «λίαν καλώς» αντί του «άριστα» στις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, που ανοίγουν πλέον τις πόρτες τους στους υποψηφίους του… 6,5.

Από την άλλη, σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βράβευση αριστούχων της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνέδεσε την αριστεία με την ανάπτυξη και αναγκρότηση της χώρας και μίλησε για την ανάγκη στήριξης της αριστοτελικής αριστείας , υπενθυμίζοντας τη φράση του έλληνα φιλόσοφου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων»…

Σύμφωνα με το Βήμα, με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Τρίτης και ήδη ψηφίστηκαν την Τετάρτη, αλλάζει η «ανθρωπογεωγραφία» στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, οι άριστοι εξωθούνται στη «λήθη», οι γραμματείς των ΑΕΙ παύονται, γίνονται νέες αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημιακών, τροποποιούνται εκ νέου οι συνθήκες πρόσληψης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), που φαίνεται ότι έχει γοητεύσει περισσότερο από όλα τα ανώτατα ιδρύματα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

– Στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί υπουργού Παιδείας κ.Γιώργου Παπανδρέου και είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5.

Το 2013 επι κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από εισήγηση της τότε προέδρου του ΙΚΥ κυρίας Έφης Μπάσδρα και απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).

– Λήγει η θητεία αυτοδικαίως των γραμματέων των ΑΕΙ, οι οποίοι θα αντικατασταθούν. Πολλοί γραμματείς των πανεπιστημίων που υπηρετούν είχαν δυνατότητα παράτασης των θητειών τους, την οποία και διένυαν. Όλα αυτά τα ιδρύματα θα αποκτήσουν νέους γραμματείς. Στην τροπολογία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «οι γραμματείς των ΑΕΙ που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, έπειτα απο διαδικασία επιλογής ολοκληρώνουν τη θητεία για τη οποία έχουν επιλεγεί». Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι οι θέσεις αυτές επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Στα εκλεκτορικά σώματα των ΑΕΙ γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν ατέλειες του νόμου που ψηφίστηκε για το ίδιο θέμα πριν απο ένα μήνα! Επανέρχονται τα ενδεκαμελή εκλεκτορικά σώματα στα ΑΕΙ με λιγότερα από 40 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) και τα δεκαπενταμελή σε μεγαλύτερα πανεπιστήμια.

– Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τροποποιείται ο νόμος που προέβλεπε ότι το διδακτικό προσωπικό του προσλαμβάνεται για τριετή θητεία και πλέον μπορούν να προσληφθούν και άτομα που θα εργάζονται με συμβάσεις λιγότερες του ενός χρόνου. Έτσι επιδιώκεται προφανώς μια… ανανέωση των διδασκόντων στο ΕΑΠ.