«Ήταν φρικτή η στέψη μου», αποκαλύπτει η βασίλισσα Ελισάβετ

5956

Η Ελισάβετ Β΄ περιγράφει μια «φρικτή»,όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, διαδρομή με τη βασιλική άμαξα κατά τη διάρκεια της στέψης της το 1953, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την έλλειψη άνεσης στο όχημα αυτό, σε μια σπάνια εμφάνισή της σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα του οποίου προβλήθηκαν στο BBC. Επίσης, μίλησε και για τις δυσκολίες που έχει το να φοράς ένα στέμμα, τονίζοντας ότι πρέπει το κεφάλι να παραμένει ακίνητο και ο λόγος που εκφωνείς να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, διότι είναι αδύνατον να σκύψεις το κεφάλι.

«Φρικτό! Αυτές οι δερμάτινες σούστες έφταιγαν. Δεν ήταν καθόλου άνετη», δηλώνει η βασίλισσα αναφερόμενη στην Gold State Coach, τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης κάθε Βρετανού μονάρχη από την εποχή του Γεωργίου Δ΄ το 1821.

Η άμαξα αυτή κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα την ημέρα της στέψης της, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο χρυσό ιωβηλαίο της –την επέτειο των 50 χρόνων της στον θρόνο– το 2002. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η στέψη» αναφέρεται στην ημέρα της 2ας Ιουνίου 1953 όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, μετά τον θάνατο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, την προηγούμενη χρονιά.

Σε αυτό, η βασίλισσα μιλά επίσης για τα κοσμήματα του Στέμματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τελετή στέψης και χρησιμοποιήθηκαν και στη δική της τελετή, ανάμεσά τους η βασιλική σφαίρα, τα δύο σκήπτρα, το σπαθί, τα σπιρούνια, το δαχτυλίδι, δηλώνοντας: «Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στις κορώνες. Αλλά είναι πολύ σημαντικά αντικείμενα».

Μιλά επίσης για την ημέρα της στέψης του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄, το 1937, που η Ελισάβετ ήταν 11 ετών. «Εχω παραστεί σε μια στέψη και βέβαια στη δική μου, κάτι που είναι αρκετά αξιοσημείωτο», τονίζει η βασίλισσα προσθέτοντας: «Είναι, κατά κάποιο τρόπο, νομίζω, πράγματι η αρχή μιας ζωής ως βασίλισσας».

Τα βασικά στοιχεία του τελετουργικού της στέψης έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία χιλιετία. Η τελετή, στην οποία χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ολοκληρώνεται με τη στέψη του μονάρχη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που είναι χρυσό και κοσμείται από πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες. Σήμερα, 91 ετών, η Ελισάβετ είναι η γηραιότερη εν ενεργεία αρχηγός κράτους παγκοσμίως και η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών προβάλλει εικόνες αρχείου της ιστορικής εκείνης ημέρας, στις οποίες διακρίνονται τα παιδιά της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Αννα, τεσσάρων και δύο ετών τότε, να παίζουν με το βασιλικό φόρεμα. «Τι διασκέδαση για τα παιδιά!» σχολιάζει ο παρουσιαστής και η Ελισάβετ απαντά: «Δεν ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουν».

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 14 Ιανουαρίου από το BBC One και αποτελεί μέρος της συνεργασίας του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου και του Royal Collection Trust, υπηρεσίας του βρετανικού βασιλικού οίκου.