Η ”δεξιά” ευθιξία

1118

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και μάλιστα στη χώρα μας προεβλήθη στην κατηγορία των ”περίεργων” από το σύνολο του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου. Ο υφυπουργός Διεθνούς Αναπτύξεως του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Μπέιτς υπέβαλε χθες την παραίτησή του γιατί καθυστέρησε μισή ώρα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Βουλής των Λόρδων. «Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τη συνάδελφό μου, τη βαρώνη Λίστερ, που δεν ήμουν στη θέση μου», ξεκίνησε την ομιλία του για να αναφερθεί στη συνέχεια «στο καθήκον μας να ανταποκρινόμαστε στα υψηλότερα πρότυπα ευγένειας και σεβασμού». Η κατάληξις του λόγου του «ντρέπομαι βαθιά που σήμερα δεν ήμουν στη θέση μου όταν έπρεπε. Ως εκ τούτου θα υποβάλλω την παραίτησή μου», εντυπωσίασε ακόμη και τους φλεγματικούς συμπατριώτες του, οι οποίοι αντέδρασαν με ουρανομήκη ”no, no, no”, όπως μπορεί κανείς να δει στο βίντεο.

Η υπερβολική ευθιξία του συντηρητικού πολιτικού δίνει την αφορμή να ρίξουμε μια ματιά στα του οίκου μας, κάνοντας μία αναδρομή στις παραιτήσεις υπουργών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το ρεκόρ το δίχως άλλο το κατέχει η κυβέρνησις Καραμανλή με πλείονες του ενός υπουργούς, εκκινώντας από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και συνεχίζοντας με τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βασίλη Μαγγίνα, Αριστοτέλη Παυλίδη και τον δις παραιτηθέντα Σάββα Τσιτουρίδη. Οι παραιτήσεις έγιναν για σοβαρούς (π.χ., χρηματισμός) ή λιγότερο σοβαρούς λόγους (π.χ., μετεγγραφή συγγενικού προσώπου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο).

Την ”αλλεργία” του Ανδρέα Παπανδρέου προς τις παραιτήσεις φαίνεται ότι κληρονόμησε ο υιός του Γιώργος, στη διακυβέρνηση του οποίου απεπέμφθη μόνον ένας υφυπουργός, ο Ντίνος Ρόβλιας, για… ρουσφετολογική δραστηριότητα. Ελάχιστες μεταβολές παρατηρούνται επίσης στην οικουμενική κυβέρνηση που πήρε τη σκυτάλη και την κυβέρνηση Σαμαρά, πλην των περιπτώσεων του Γιώργου Βερνίκου και Νίκου Νικολόπουλου.

Η άνοδος της ”πρώτης φοράς αριστερά” στην εξουσία, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα έχει επιπτώσεις μόνον στα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., διότι ως γνωστόν η ευθιξία και η Αριστερά έχουν πάρει διαζύγιο από την εποχή του Στάλιν. Έχουμε και λέμε: παραίτηση Παναγιώτη Σγουρίδη διότι δήλωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παραπλανά τους αγρότες», παραίτηση Δημήτρη Καμμένου για ρατσιστικά σχόλια και παραίτηση Κώστα Ζουράρι για αθλητικά σχόλια. Η μόλυνσις του Σαρωνικού, η εισβολή αναρχικών στον περίβολο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η καταστροφή στη Μάνδρα, οι 300.000 σφαίρες του Παπαδόπουλου και το καζίνο του Λονδίνου, φαίνεται ότι αποτελούν ”ελαφρότερα” θέματα από τους ένδεκα θεούς του Ολύμπου (σ.σ. ο δωδέκατος ήταν ο Άρης).

Υ.Γ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού της.