Η ελβετική αυταρέσκεια του κυρίου Τσίπρα

2235

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Παρατηρώ την επίκτητη άνεση με την οποίαν κινείται ο Έλλην πρωθυπουργός στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Διαλέγω μετά λόγου γνώσεως το κοσμητικό επίθετο επίκτητη, σε αντίθεση με το φυσική, για να συνοδεύσει το ουσιαστικό άνεση.

Τι εννοώ; Ας πάρουμε για παράδειγμα την εμφάνιση του προέδρου της Γαλλίας στο ίδιο φόρουμ. Ο Εμανουέλ Μακρόν, επί μακρόν υπάλληλος της τράπεζας Ρότσιλντ, ευρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας, υπέρμαχος ένα φεγγάρι των καταλήψεων, όχι. Έτερο παράδειγμα εκείνο της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίς καγκελάριος, ως εκπρόσωπος του θριαμβεύσαντος ευρωπαϊκού καπιταλισμού, ένιωθε στο ”σπίτι της”. Ο επικεφαλής –μία εποχή– του κινήματος «Δεν πληρώνω» στους καπιταλιστές, όχι.

Ο Γκράουτσο Μαρξ είχε πει κάποτε ότι δεν θα ήθελε ποτέ να εγγραφεί σε ένα κλαμπ που θα τον δεχόταν για μέλος, παραδοξολογώντας ως Εβραίος, διότι κανένα κλαμπ δεν εδέχετο εκείνη την εποχή στις Η.Π.Α. όπου ζούσε, τους Εβραίους. Κάτι αντίστοιχο υπεστήριζε έως προσφάτως και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιτίθετο στο ”κλειστό ευρωπαϊκό κλαμπ”. Όλοι ενθυμούμεθα τους λεονταρισμούς απέναντι στα σημερινά ”φιλαράκια του”, καθώς και το ανένδοτο του θέρους του 2015, επέτειο που τόση θλίψη έχει προκαλέσει στην πρωθυπουργική σύζυγο.

Ας σταματήσω όμως με την ειρωνεία, διότι όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι εποικοδομητική. Η ουσία είναι μία˙ ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός και κυβερνά την Ελλάδα επί τρία συναπτά έτη. Υπό την ιδιότητα αυτή προσεκλήθη στο Νταβός, μαζί με πληθώρα άλλων ηγετών, και συμμετείχε ως ομιλητής, με αρκούντως βελτιωμένα αγγλικά, σε πάνελ συζητήσεων. Είναι φυσικό, με το δεδομένο ότι ούτε απόφοιτος του Rosey είναι, ούτε χιονοδρόμος στο Crans Montana, να μην έχει τις ίδιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις με τους υπόλοιπους, μη αριστερούς, συναδέλφους του. Είναι όμως προσαρμοστικός, αν κρίνουμε από τα καλοραμμένα κοστούμια και τις ποσέτ, άλλη παραδοξολογία και τούτη. Τι άραγε εμφιλοχώρησε στον εγκέφαλό του ή στον εγκέφαλο του στυλίστα του, ούτως ώστε να αντικατασταθεί το σύμβολο του αστικού πολιτισμού που είναι η γραβάτα, από το σύμβολο του τζιτζιφιογκισμού που είναι το μαντηλάκι στο πέτο;

Επιστροφή στην εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στις ελβετικές Άλπεις. Μπορεί η άνεση να μην ήτο αυθεντική, σίγουρα όμως ήτο η αυταρέσκεια.