Ισπανία: «Υπεραιωνόβιοι» συμβουλεύουν πως να “πιάσετε” τα 100…!

1715

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax

 


Η Ισπανία συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που διεκδικούν πρωτεία μεγάλου προσδόκιμου ζωής μετά την χώρα των… μαθουσάλων (υπέργηρων)… την Ιαπωνία! Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού της Ισπανίας & στοιχεία του ΟΟΣΑ, στη χώρα ζουν περί τις 17.000 υπεραιωνόβιοι! Το προσδόκιμο ζωής στην Ισπανία φτάνει έως τα 83,2 χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, ανεπαίσθητα μικρότερο δηλαδή από τα 83,4 χρόνια που προσδοκά να ζήσει ένας Ιάπωνας.


«Τον τελευταία χρόνο η φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters, Αντρέα Κόμας, πήρε συνεντεύξεις & φωτογράφισε Ισπανούς… άνω των 100 ετών, σε όλη τη χώρα, από τους καταπράσινους λόφους της Αστούριας στα βόρεια μέχρι τη Μινόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους.»


Οι “υπεραιωνόβιοι” Ισπανοί, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων τους αποκαλύπτουν…μυστικά «μακροζωίας»… για το τι να κάνουν όσοι θέλουν να τα… εκατοστήσουν…& το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί …φαίνεται να έχουν την καλύτερη σχέση με τον πανδαμάτορα…!

  • Ο Πέδρο Ροντρίγκεθ – 106 ετών

dfklsgjshfa2

 


παίζει καθημερινά πιάνο στο διαμέρισμά του στην Αστούριας όπου ζει με… την 86χρονη σύζυγό του. Συχνά τους επισκέπτονται οι δύο κόρες τους.


 


 

  • Στην πλειοψηφία τους οι ηλικιωμένοι ζουν με τις οικογένειές τους ή δέχονται καθημερινά την επίσκεψη συγγενών τους, κάτι που αποδεικνύει ότι στην Ισπανία οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν άρρηκτοι.

 

 

  • Ο Φρανθίσκο Νούνιες – 112 ετών

 

dfklsgjshfa4


Ο “μεγαλύτερος” που παραχώρησε συνέντευξη στην Κόμας. Ζει με την 80χρονη κόρη του στο σπίτι του… στο Μπανταχόθ της νότιοδυτικής Ισπανίας.


 Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα ότι: «δεν του αρέσει καθόλου το κέντρο ημερήσιας φιλοξενίας συνταξιούχων επειδή είναι…“γεμάτο με γέρους”. “Δεν χρειάζεται να φύγει από το σπίτι του. Είμαι ανύπαντρη και ζω εδώ μαζί του» εξήγησε η κόρη, η Μαρία Αντόνια.»


 

 

  • Στην ερώτηση – της Κόμας – ποιες είναι οι πιο ζωηρές αναμνήσεις τους;

πολλοί ανέσυραν μνήμες από τον ισπανικό εμφύλιο (1936-39).

Η Πιλάρ Φερνάντεθ, 101 ετών – εστίασε στην πείνα & τις κακουχίες που έζησαν η ίδια και τα εννιά αδέλφια της τα χρόνια του πολέμου. Η υπεραιωνόβια που ζει με την οικογένεια της κόρης της στην Αστούριας, απτόητη & ακατάβλητη…φροντίζει τα ζώα & περιποιείται τον λαχανόκηπό της.


(Εδώ…η Φερνάντεθ με την κόρη της αριστερά & δεξιά τα εγγόνια!)


 

dfklsgjshfa5


 

dfklsgjshfa6


 

  • Οι συμβουλές τους για μακροζωία;

μια κουταλιά μέλι ημερησίως, αλλά και συχνή κατανάλωση… γκασπάτσο ( της παραδοσιακής κρύας σούπας με τομάτες και αγγούρια).

  • Ενώ και ο Γκουμερσίνδο Κούμπο, 101 ετών, από την Αβίλα, αποδίδει τη μακροζωία του… στην παιδική του ηλικία, σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος όπου ο πατέρας του ήταν φύλακας. “Έζησα πολύ επειδή εισέπνεα το ρετσίνι των πεύκων στο δάσος όπου έζησα μικρός”, είπε, εξηγώντας ότι… η μητέρα του τοποθετούσε ένα βάζο με ρετσίνι κάτω από το κρεβάτι των αρρώστων.